10 dolog, amit a mentáról tudni érdemes

1. A menta az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó évelő, lágy szárú növény. Több mint húsz faja ismeretes. Őshazája kétséges. Hazánkban  legismertebb  a  bors-  vagy  borsos menta, amelyet angol mentaként is említenek, illetve  a  fodormenta.  A  termesztett  mentafajok  közül  a  borsmenta (Mentha piperita) a legjelentősebb. Nevében a bors előtag  számos  más  nyelvben  is  megtalálható,  ugyanis  a  faj jellegzetesen csípős, aromás ízére utal.peppermint-2496355_1920

2. Léteznek olyan különleges  mentafajok is,  amelyeknél  a  kellemes mentolos aromán felül további illatok és ízek is felfedezhetők, ilyen például a citrom-, az alma-, a narancs-vagy  az  ananászmenta,  illetve  a  zöldesbarna  levelű  csokoládémenta. Ennél az intenzív mentoloscsokoládé-illatú növénynél az ember azt gondolja, csupán megtréfálják az érzékszervei.

3. Neve görög eredetű.  A  görög  mitológia  úgy  tartja,  hogy  Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek  féltékeny  és  feldühödött  felesége,  Perszephoné  fűszer-  és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Egy másik  verzió  szerint  azonban  Hádész változtatta  át  a  nimfát  mentává, így mentette meg őt Perszephoné bosszújától.

4. A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény. Tápanyagban gazdag talajt  igényel,  fény-  és  vízigényes.  Virágládába és cserépbe egyaránt ültethető, viszont ajánlatos  átgondolni,  hová  rakjuk  a  kertben,  mivel  nagyon  gyorsan  és  agresszíven  terjed.  Korlátlan elszaporodása megakadályozható, ha fenék nélküli vödröt süllyesztünk  a  földbe,  s  abba  ültetjük  a  mentát.  Tegyük  gyümölcsfák  közelébe, mivel a virágja mágnesként vonzza a méheket, ezáltal elősegíti a beporzást!

5. Szedését júliusban és szeptemberben a virágzás előtt kell elvégezni. Ilyenkor a levelek erős mentolos illatúak, ízűk először égető, majd hűsítő. Ha szárítani akarjuk, akkor az ollóval levágott hajtásokat (egyszerre legfeljebb tíz darabot) három percre  mikrohullámú  sütőbe  kell  rakni  úgy,  hogy egy kis pohárban fél deciliter vizet is melléteszünk. A  hajtások  csokorba  kötve  is  száríthatók  a  padláson,  illetve  sötét,  száraz,  huzatos  helyen  fellógatva,  ahogy  azt  nagyanyáink tették egykor. Fagyasztani is lehet, ha később szeretnénk  felhasználni.  Egy  jégkockába  rejtett,  fagyott  mentalevél igazán jól jön a mentaszörphöz.

6. A borsmenta illóolaját a  frissen  szedett  virágrügyes  hajtásokból  desztillálással  nyerik.  Illóolajának  legfontosabb  alkotórésze  a  mentol  és  észtere,  a  mentil-acetát.  Iparilag  előállított  illóolaját  a  gyógyászaton  kívül  az  élelmiszeripar  és  a  kozmetikai  ipar  is  hasznosítja.  A  kozmetikai  cikkeknél  számos  termék  összetevői  között  felbukkan  a  menta, gondoljunk csak a szájvizekre, a fogkrémekre, az illatszerekre, a krémekre és a fürdőszerekre. Hűsítő lábfürdőt  otthon  is  egyszerűen  készíthetünk  belőle,  csupán  egy csésze mentateára van szükség hozzá.

7. Gyógyászati felhasználása igen  sokrétű.  Görcsoldó  és  antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás  esetén,  valamint  az  epehólyag  és  az  epevezeték  gyulladásos  betegségeinek kezelésére  is  alkalmazható. Külsőleg az illóolaja meghűléses betegségek, valamit köhögés  esetén  jótékony  hatású.  Fontos  tudni,  hogy  kisgyermekeknél  tilos  mentoltartalmú  készítményeket,  így  orrcseppet,  orrkenőcsöt  vagy  illóolajos  inhalálást  alkalmazni, mivel a mentol a rá érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthat ki.

8. Egy csésze mentatea – az említett terápiás hatásokon felül – revitalizál,  azaz  élénkít,  elűzi  az  álmosságot,  a  fáradságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. A mentateához egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, öt–tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.  Ízlés szerint édesíthetjük.  A  mértéktartás  itt  is  ajánlatos, naponta három-négy csészével fogyasztható.

9. Amíg nálunk  a  mentatea  jóformán  csak  a  meghűléses  betegségek  idején  kerül  előtérbe,  addig  Észak-Afrikában  és az arab világban nagy hagyománya van a gyakori fogyasztásának.  Náluk  a  díszes  ezüst-  vagy  rézkannában  felszolgált  forró,  illatos  tea  elkortyolása  hozzátartozik  a  mindennapokhoz.

10. A menta túl  értékes  növény  ahhoz,  hogy  csupán  a  rágógumiban,  néhány  likőrben  (például  Poirot  felügyelő  kedvenc mentalikőrjében, vagy  a  Hemingway  által  igen  preferált Mojito  koktélban),  esetleg  gyógycukorkában találkozzunk vele. Ha van otthon mentánk cserépben vagy a  kertben,  akkor  egy-egy  levélke  elrágcsálása  bármikor  frissíti a leheletet, de a konyhában ételek és italok ízesítésére  is  felhasználható.  Csokoládés  desszertek  készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és  joghurthoz  is  kitűnő,  s  a  mentafagylaltról sem  szabad  megfeledkezni.  Az  angol  konyhában  a  báránysült  elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember „fish & chips”-t rendel egy fogadóban.

Forrás: Ételtcsakosan.hu

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook