10 tény, amit biztosan nem tudtál a kávéról

A világ egyik legnépszerűbb élénkítő itala, melynek széleskörű kultúrája és készítési hagyományai vannak: a kávérajongók szerte a világban, sokféle módon hódolnak kedvenc italuknak.

A világ kávétermelése az arabica és robuszta kávéből adódik össze: előbbi jóval igényesebb, éghajlati adottságok és termőtalaj szempontjából is, viszont az arabicából készült kávé ízletesebb is, szemben a robusztával. Az elmúlt idők híradásai éppen ezen tulajdonságai miatt az arabica termőterületének drasztikus csökkenését jósolják, a klímaváltozás várható következményei miatt.

A legfőbb kávétermesztő ország Brazília, de ide soroljuk még Indonéziát, Kolumbiát, Etiópiát, Indiát, Kenyát, Vietnamot is.

Az alábbiakban következzen 10 tény, amit biztosan nem tudtál a kávéról!

1. A kávészemeket eredetileg megették! Az afrikai törzseknél volt ez jellemző, inkább elrágcsálták a meglepődve tapasztalták azok élénkítő hatását.

2. A kávébab alatt a köznyelv valójában a piros bogyó belsejében lévő magot érti.

3. A XVII. században az angol király betiltatta a kávéházakat, mert szerinte ott születtek meg az ellene szóló konspirációs teóriák.

4. Az amerikaiak több mint fele legalább naponta egy csésze kávét megiszik.

5. A túl sok koffein álmatlanságot, nyugtalanságot, szorongást okozhat. A napi koffeinbevitel nőknél ne haladja meg a 300 (kb. 3 csésze), férfiak esetében a 400 mg-ot (kb. 4 csésze).

6. A koffein hatása 15-20 perc alatt érezhető, ami egyéntől függően akár 8-12 óráig is eltarthat.

7. Nem csak a kávé tartalmazhat koffeint! A világon jelenleg több mint 60 koffeintartalmú növény ismert.

8. Az energiaitalok a kávé koffeintartalmának sokszorosát is tartalmazhatják.

9. A világ kávéfogyasztásának 70%-a arabica kávéból származik, ami jóval gyengébb és aromásabb a robusztánál, ami a fennmaradó 30%-ot teszi ki. Ennek koffeintartalma akár az arabica kétszerese is lehet.

10. A kávé a  második legkeresettebb alapanyag a világon.

 

 

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook