A banánok osztályozása

Ma már egyikünk számára sem rejtély, hogy nemcsak a Nébih szakemberei tesztelik a banánokat. Mielőtt a zamatos gyümölcsök a kereskedelmi forgalomba kerülnének, jó néhány előírásnak meg kell felelniük. Ezen elvárások nagyobb részben a zöld és még éretlen, de értékesítésre már előkészített – akár csomagolt – gyümölcsökre vonatkoznak.

A 1333/2011/EU rendelet tartalmazza azokat a főbb előírásokat, amelyeknek eleget kell tenniük a banánoknak ahhoz, hogy eljussanak a termőföldtől az asztalig.

Amikor minimumkövetelményekről esik szó, akkor olyan tulajdonságok összességére gondolunk, amelyeknek minden banánnak meg kell felelnie, függetlenül attól, hogy melyik minőségi osztályba tartozik. Ilyen alapkövetelmény, hogy a gyümölcs legyen:

  • ép, tiszta,
  • megfelelően kemény,
  • sérülésektől, nyomásfoltoktól mentes,
  • kártevőktől, idegen anyagtól, felületi nedvességtől mentes,
  • gombakártételtől mentes.
Rendezzük osztályba a banánokat!

A banánok minőségi osztályozásuk alapján „Extra”minőségűek, illetve I. és II. osztályúak lehetnek.

Extra osztály: Ebbe a kategóriába kizárólag kiváló minőségű banán sorolható. A gyümölcsnek a fajtára és/vagy a kereskedelmi típusra jellemző tulajdonságokkal kell rendelkeznie.  Felületi hiba csak akkor megengedett, ha annak mérete nem haladja meg az 1 cm2–t, ezen túlmenően pedig nem befolyásolja a termék megjelenését, minőségét vagy eltarthatóságát.

I. osztály: Ide a jó minőségű banán sorolandó. A fajtára és/vagy a kereskedelmi típusra jellemző tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Kis hibák – amennyiben nem károsítják a gyümölcs húsát – megengedettek, ideértve például az enyhe alaki és héjhibákat, de ezek összfelülete nem haladhatja meg a 2 cm2-t.

II. osztály: Minden olyan banán ide sorolandó, amely a magasabb osztályoknak nem, de a minimumkövetelményeknek megfelel. Alaki, mechanikai hibák – mint dörzsölés, karcolás, héjhibák – megengedettek, amennyiben a banán azok mellett is megtartja lényeges minőségi, eltarthatósági és külső megjelenési tulajdonságait. A hibák összfelülete nem haladhatja meg a 4 cm2-t.

A banánra nemcsak minőségi, hanem méretelőírások is vonatkoznak. A rendelet szerint a banán mérete: legalább 14 cm hosszú és 27 mm vastagságú legyen.

Vásárlóként leginkább a banán jelölését érdemes szemügyre vennünk. E tekintetben jellemzően az alábbi adatok állhatnak rendelkezésünkre:

  • azonosító adatok (csomagoló és/vagy forgalmazó neve és címe),
  • a termék pontos megnevezése,
  • a termék eredete,
  • kereskedelmi jelölések,
  • hivatalos ellenőrző jel.

Forrás: 1333/2011/EU rendelet

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook