A hasábburgonya előállításáról

Tudta, hogyan állítják elő? Nézzük, hogyan kerül az ízletes hasábburgonya a termőföldtől az asztalunkig.

A burgonya szántóföldi növényeink körében igen fontos szerepet játszik, felnőttek és gyermekek körében egyaránt kedvelt.

A burgonyagumó nagy része, kb. 75%-a víz, szárazanyag-tartalma főként keményítőből (12-25%) áll, ezen paraméterek igen fontos szerepet töltenek be a gyorsfagyasztott félkész hasábburgonya előállítása során. Lássuk, hogyan dolgozzák fel a burgonyát!

Az előállítás folyamata

Első lépésként mosás során eltávolítják a burgonyán lévő talajdarabokat, esetlegesen előforduló kavicsokat, szennyeződéseket és a felesleges növényi részeket. Ezt követi a méret szerinti válogatás és a hámozás. A hámozási folyamat kétféleképpen valósulhat meg. „Száraz koptatás” során kefék segítségével távolítják el a héját. „Nedves hámozás” során először gőzölik a burgonyát, hogy a héja könnyen eltávolítható legyen, majd a gőzölt burgonya héját kefék segítségével szedik le.

A burgonya méretre vágása már a következő lépés. Ezt követi az áztatás, mely során a burgonya felületén lévő keményítőtartalmat távolítják el. Ezt a sütési tulajdonságok javítása érdekében teszik.

A kereskedelmi egységekben kapható előrecsomagolt hasábburgonya termékeket általában előfőzik, ami annyit tesz, hogy a burgonyát pár percre meleg vízbe merítik, majd ezután egy „hidegebb” vízbe kerül.

Fontos lépés a szárítási folyamat, mely során a burgonya felületén lévő felesleges vízmennyiséget eltávolítják. Ha ezek megvalósultak, növényi olajban elősütik a terméket, majd jöhet a fagyasztási folyamat.

Ahhoz, hogy otthonunkban a sütés végén egy kívül ropogós, könnyen fogyasztható hasábburgonyát kapjunk, érdemes a csomagoláson feltüntetett előírásoknak megfelelően megsütni a terméket.

Olvasta már gyorsfagyasztott hasábburgonya terméktesztünk eredményeit?

Források: archive.org; ams.usda.gov

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook