A likőrről röviden

A  likőr népszerű ital, amelyet szívesen fogyasztunk baráti vagy családi összejöveteleken, bárokban és szórakozóhelyeken. A következő cikket azok figyelmébe ajánljuk, akiket érdekel, mit érdemes tudni e kedvelt szeszes ital szabályozásáról.

Nézzük először, mitől is likőr a likőr!

A likőr  olyan szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű etil-alkohol vagy szintén mezőgazdasági eredetű desztillátum felhasználásával állítanak elő. Ehhez az alaphoz egy, esetleg több szeszes italt, illetve ezek valamilyen keverékét adják hozzá. Az így készült italt édesítik, továbbá ízesítőanyagok, mezőgazdasági eredetű termékek vagy élelmiszerek hozzáadásával teszik még kellemesebbé. A likőr minimális alkoholtartalma 15 térfogatszázalék.

Tudta-e? A szeszes ital olyan alkoholtartalmú ital, amely emberi fogyasztásra készült és különleges érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik. Alkoholtartalma legalább 15%  (V/V).
Érdekes információ, hogy a különböző likőrféleségek cukortartalmára eltérő előírások vonatkoznak.
  • Cseresznye/meggylikőr esetén, amelynek etil-alkoholtartalma kizárólag cseresznye/meggypárlatból származik, a minimális cukortartalom 70 g/l.
  • A tárnicsból vagy hasonló gyökerekből, mint egyetlen aromaanyagból készült likőrök minimálisan 80 g/l hozzáadott cukrot tartalmaznak.
  • Bármely egyéb likőr cukortartalma legalább 100 g/l.
Következő cikkünkben a likőrfajtákról olvashat!

Forrás: 110/2008/EK RENDELETE

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook