A paradicsomok osztályozása

A boltokban a paradicsomok széles kínálatából válogathatunk. Mégis mik azok a minimumkövetelmények, melyeknek meg kell felelnie egy paradicsomnak ahhoz, hogy az üzletekbe kerülhessen? És mi különbözteti meg az első és másod osztályú paradicsomokat? Cikkünkben mindenre választ kap!

Azt mindenki tudja, hogy a koktélparadicsomnak kedvező táplálkozás-élettani hatásai vannak. Cikkünkből most az is kiderül, hogyan kerül forgalomba.

Először is különbséget kell tenni a paradicsomtípusok között. Ahhoz, hogy forgalomba kerüljenek, meghatározott előírásoknak kell megfelelniük. Az elfogadható kereskedelmi kiszerelés és az érzékszervi megfelelőség is ide tartozik, sőt a termés mérete is egy fő szempont.

A jelenleg is érvényben lévő 543/2011/EU rendelet alapján összegeztük, melyek a paradicsommal szembeni minimumkövetelmények, és milyen típusaival találkozhatunk.

A paradicsom minimumkövetelményei:
  • ép
  • egészséges; nem lehet romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan
  • tiszta, gyakorlatilag minden látható idegen anyagtól mentes
  • friss megjelenésű
  • kártevőktől gyakorlatilag mentes
  • kártevők kártételétől gyakorlatilag mentes
  • nem természetes felületi nedvességtől mentes
  • idegen szagtól és/vagy íztől mentes
A paradicsom típusa szerint lehet:
  • kerek
  • gerezdes
  • hosszúkás/ovális
  • cseresznyeparadicsom (ideértve a koktélparadicsomot is)

Ezen minőségi tulajdonságoknak és minimumkövetelményeknek minden minőségi kategóriájú terméknek meg kell felelnie, az osztályozástól függetlenül. Az osztályok között azonban lehetnek külön követelmények és megengedett eltérések is.

A paradicsomok osztályozása:
  • „Extra” osztály (kiváló minőségű, kemény húsú, fajtára jellemző alak, megjelenés és fejlettség)
  • I. osztály (jó minőségű, kemény állagú, fajtára jellemző tulajdonságú, olyan kisebb alak, szín vagy héjhiba előfordulhat, ami nem befolyásolja a termék megjelenését, minőségét, eltartahatóságát)
  • II. osztály (viszonylag kemény, de nyomódások, fejlődési-, héj-, és színhibák is előfordulhatnak)

Extra és I. osztályban a paradicsomot egységes méretre kell válogatni, de a cseresznyeparadicsomra és a fürtös paradicsomokra ez nem vonatkozik.

Elemi követelmények vannak a termékek jelölésére és külső megjelenésére, mint a csomagolás, egyneműség és a kiszerelés. További alapvető kritériumnak számít, ha a termék fürtös paradicsom, akkor szára mindig legyen friss, egészséges, tiszta és idegen anyagtól mentes.

A paradicsomok jelölésén kötelező feltüntetni a termelő vagy forgalmazó nevét és címét, a származási országot, a minőségi osztályt és a méretet. A koktélparadicsomok esetében a méret és fajta feltüntetése nem kötelező, de van, hogy ez is megtalálható a csomagoláson.

Kíváncsi, mit érdmes keresni a gyümölcsök és zöldségek jelölésén?
Olvassa el korábbi cikkünket!

Forrás: 543/2011/EU rendelet

 

 

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook