A sokoldalú citrom

Az élénksárga déligyümölcs manapság előkelő helyet foglal el azok között a természetes termékek között, melyek számtalan jó jellemzővel rendelkeznek. Sokáig egyszerű konyhai összetevőnek tekintették, majd elkezdték felfedezni további jó tulajdonságait. Cikkünkben most felhasználási területeiről olvashat.

Konyha

Élelmiszerek tekintetében megannyi területen felhasználjuk. A citrom savassága egyaránt kiemeli a sütemények, halak, húsok és zöldségek ízét, de jó tulajdonságai nem csak a főzésben érvényesülnek, hisz italokat is készíthetünk belőle az egyszerű limonádéktól a bonyolult koktélokig egyaránt.

Háztartás

Az ecethez, a sóhoz és a szódabikarbónához hasonlóan a citrom is „mindenre” jó. Tisztít, fertőtlenít, ragyogóvá tesz, szagtalanít és még a rovarokat is elriasztja. Fő összetevője a citromsav jelentős szövetségesünk a háztartásban.

Szépségipar

Fontos helyet foglal el a kozmetikai kezelések körében: tonizálja a bőrt, tisztítja az arcot, megszépíti a hajat vagy erősíti a körmöket. Leve, húsa vagy illóolaja egyaránt gazdagítja a krémeket, arcmaszkokat és házi samponokat.

Egészség

A citromot évszázadok óta ismerik, gyógyhatásait azonban csak hagyományos gyógymódok alkalmazása során, ösztönösen ismerték fel. Manapság már sokkal többet tudhatunk róla. Vitaminokban, ásványi anyagokban és flavonoidokban gazdag. Képes küzdeni a vírusok és baktériumok ellen, védi az artériákat, elősegíti az emésztést, tisztítja a szervezetet.

Tudta-e?
Egy felnőtt fáról egy év alatt 6-10 alkalommal összesen akár 1000-2000 gyümölcsöt is leszedhetnek. A naranccsal együtt a világ leggyakrabban
termesztett gyümölcsei közé tartozik.

 

Forrás: Marie-Noelle Pichard – A citrom titkai

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook