A tejföl érzékszervi jellemzői

Milyen szempontok alapján állapíthatjuk meg, hogy a boltok polcairól leemelt tejföl, megfelel-e az előírt követelményeknek? A Magyar Élelmiszerkönyv előírása négy szempont alapján határozza meg a jó minőségű tejföl jellemzőit.  

Külső megjelenés

Egyenletesen csontfehér színű, felfölöződéstől mentes.

Állomány

Májas alvadék, egynemű, a csomagolóeszköz falához jól tapadó, felfölöződéstől és savókiválástól mentes. Összekeverés után sima, sűrűn vagy hígan folyó. A habart alvadék, szintén egynemű felfölöződéstől és savókiválástól mentes, sima sűrűn vagy hígan folyó. A felfölöződés a zsír elkülönülését jelenti például a tej, tejszín vagy tejföl felszínén. Savókiválás során pedig a savó spontán elkülönül, kicsapódik az alvadékból.

Szag

Kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás.

Íz

Kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően zamatos.

Kíváncsi, milyen minőségi követelményei vannak a tejfölnek? Korábbi cikkünkből kiderül!

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

 

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook