Aratástól a lisztig, avagy a lisztgyártás folyamata

Az aratástól a búzafinomlisztig vezető út a lisztgyártás folyamatát mutatja be. A gyártástechnológia során 7 fő lépés vezet el addig, hogy leemeljük a boltok polcairól, a háztartások egyik alapélelmiszerét, a búzafinomlisztet. Lássuk, hogy is készül pontosan!

A búza a betakarítást, az aratást követően gabonatárolókba, silókba kerül. Itt történik a tárolása addig, ameddig a malmokba szállítják.

A malomba érkezéskor a búzát előkészítik az őrlésre, vagyis a búzát megtisztítják a szennyeződésektől.

Ezt követően a búza aprítására, őrlésére kerül sor, amikor a búza két fő alkotójának – a héjnak és a magbelsőnek – a szétválasztása történik. Az őrlés során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a búza magjának az őrleménye, a korpa a liszt szitálásából visszamaradt rész, a dara pedig a búza durva őrleménye.

A búzaőrlemény szemcseméret szerinti osztályozása, vagyis a szitálás a malmi műveletek utolsó előtti lépése, ezt már csak a búzaőrlemények adagolása, zsákokba, papírtasakba történő csomagolása követi.

Lisztgyártás technológiája
  1. ARATÁS 
  2. SZAKSZERŰ TÁROLÁS (siló)
  3. MALOMBA ÉRKEZÉS
  4. ELŐKÉSZÍTÉS
    -felülettisztítás (intenzív szárazkoptatás)
    -kondícionálás (optimális nedvességtartalom-beállítás)
    -pihentetés
  5. ŐRLÉS (héj és magbelső szétválasztása -> liszt, dara, korpa)
  6. SZITÁLÁS (osztályozás termékfajta és szemcseméret szerint)
  7. LISZT ADAGOLÁSA ÉS CSOMAGOLÁSA
Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook