Az ötlettől az eredmények megjelenéséig

Idén novemberben ünnepeljük a Szupermenta harmadik születésnapját. Sokan kérdezték már, pontosan hogyan zajlik egy termékteszt. Most bemutatjuk, milyen részekből tevődik össze a Szupermenta, a NÉBIH termékteszt programja. – VIDEÓ!

Projektindítás

Szakértő kollégák bevonásával tervezzük, hogy egy adott évben milyen termékköröket vizsgáljunk. Fontos, hogy olyan legyen, ami népszerű, szezonális, szakmailag is érdekes, ráadásul össze is hasonlítható!

Polcfelmérés

Ha eldőlt, melyik a vizsgálandó termékcsoport, jöhet a polcfelmérés! Ez a lépés az adott termékcsoport feltérképezése a nagyobb magyarországi üzletekben, áruházakban. A cél, hogy átfogó képet kapjunk a legtöbb vásárló számára elérhető kínálatról.

Induló megbeszélés

Az induló megbeszélésen szakértői döntések alapján kiválasztjuk a laboratóriumi vizsgálatok típusát és irányát, figyelembe véve – többek között – a termék jellegét és a felmerülő kockázati tényezőket. Az induló megbeszélés végére már azt is tudjuk, pontosan hány terméket vizsgálunk majd.

Mintavétel

A terméklistával indulunk útnak a hatósági mintavételre, és beszerezzük a vizsgálandó termékeket, azaz hatósági mintát veszünk.

Laboratóriumi, hatósági és érzékszervi vizsgálat

A hatósági mintákat eljuttatjuk a NÉBIH nemzeti referencialaboratóriumaiba, ahol a termékeket biztonsági és minőségi szempontok mentén egyaránt vizsgáljuk. A mikrobiológiai és analitikai mérések száma egy-egy termékteszt során elérheti akár a háromezret is. A legtöbb esetben érzékszervi vizsgálaton is átesnek a termékek, amelyeket szigorú szabványok szerint végzünk.

A laborvizsgálatokkal párhuzamosan hatósági szempontból is vizsgáljuk a termékeket. Azaz például, hogy megfelelőek-e az előírt termékjelölések, szerepelnek-e a csomagoláson a szükséges információk. Termékcsoporttól függően a termelési és gyártási technológiát, az alapanyagot, a higiéniás körülményeket is ellenőrizzük.

Kedveltségi vizsgálat

A népszerű kedveltségi vizsgálaton szakmai és laikus kóstolókból álló csapat pontozza a termékeket különböző vásárlói szempontok szerint. Fontos, hogy minél több ízlés és vélemény megjelenjen a bírálatban.

Eredmények bemutatása

A sok vizsgálat, ellenőrzés és teszt eredményeit egy nagy táblázatban rögzítjük, aminek végén kiderül, mely termékek végeztek az élen. Olvasóinkat honlapunkon, a szupermenta.hu weboldalon, összefoglaló cikk formájában tájékoztatjuk az eredményekről.

szm_3ev

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook