Image default

Ludaskása a századelőről

A tegnapi Nébih nagy rizstesztelés posztunk alkalmából egy különleges recepttel készültünk nektek. A ludaskását sokan szeretik, szezonális és nem akármilyen leírásával készültünk. A recept Az ideális háztartás című könyvből származik.

Ludaskása 1934-ből

A lúd aprólékját megtisztítom, megmosom, fazékba rakom, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, megsózom, felforralom.

Beledobok egy tisztított, kétfelé vágott sárgarépát, egy petrezselymet, egy karalábét, fél fej vöröshagymát, néhány szem feketeborsot, egy kis paradicsomot vagy egy kanálnyi paradicsomlekvárt és puhára főzöm.

Majd a levest leszűröm, felteszek 30 dkg rizskását kevés zsíron, átsütöm, felöntöm a levessel.  Sütőbe teszem, mire elfőtt, a rizs elkészült, a megfőtt aprólékot a rizskására helyezem és tálalom. Nagyon ízletes a pörkölt lúdaprólék rizzsel. Felteszem mint más pörköltnek valót, a zöldséges csontlével, vagy húslevessel öntözgetem, amíg megpuhul. Külön félig elkészített rizst hozzáadok, egy ideig együtt tovább párolom. Persze a pörkölt aprólékot nem szabad hosszú lére ereszteni.

Ez is érdekelheti

Tudtad-e?

Az ősi takarmányok talán legnevezetesebbike a füge, mely a római birodalom összeomlása után is a hízott libák legalapvetőbb takarmánya maradt. A füge egyébként napjainkban is szorosan összefonódik a libamájjal, hisz számtalan receptben szerepelnek együtt, ami mögött az az ősi elgondolás rejlik, hogy a fügével etetett és fügével hízlalt májú liba májához a füge lesz a legharmonizálóbb kísérő.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk