Diákcsemege összetevők II. – Aszalványok

Korábbi cikkünkben a diákcsemege összetevők nagyobb hányadát adó olajos magvakat jellemeztük. Jelen cikkünkben a tartalmas csemegékben előforduló aszalt gyümölcsökkel ismerkedhetnek meg.

Az aszalás az egyik legősibb, hagyományos tartósítási módszer, melynek célja a gyümölcsök víztartalmának csökkentése, ezáltal a különböző mikroorganizmusok elszaporodásának megelőzése.

Aszalás során a gyümölcsök C és A-vitamin tartalma némiképp csökken, azonban antioxidáns, ásványi anyag és tápanyag tartalmuk nagy részét megőrzik, sőt koncentráltan tartalmazzák összetevőiket, így magas energia-és szénhidráttartalommal rendelkeznek. Fogyasztásuk előtt magas tápértéküket érdemes szem előtt tartani.

A diákcsemegékben is előforduló aszalványok köre igen széles. Alábbiakban a leggyakrabban előforduló aszalt gyümölcsökről gyűjtöttünk össze néhány érdekességet.

Mazsola

Az aszalványok legnépszerűbb képviselője az aszalt szőlő, vagyis a mazsola. A boltok polcain számos mazsola típussal találkozhatunk, melyek közül a legelterjedtebb a hagyományos, apró, kékszemű korinthoszi mazsola.

 Szintén nagy népszerűségnek örvend a Sultanina típusú fehér mazsolaszőlőből készült szultána, a malagaszőlőből aszalt szmirnai mazsola valamint az intenzív íze miatt kedvelt arany mazsola, melyet nemesített, válogatott szőlőszemekből állítanak elő.

Aszalt szilva

Egyik legfontosabb gyümölcsünk, a szilva tartósításának igénye, számos pozitív tulajdonsága miatt régóta fennáll.

Az aszalt szilvának magas cukor-és rosttartalmának köszönhetően elsősorban hashajtó hatása ismert.  Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy felveszi a harcot a csontritkulással szemben, mivel csökkenti a kálcium-és magnézium-ionok kiürülését a szervezetből.

Aszalt sárgabarack

A sárgabarack magas ásványi anyag tartalma mellett kiemelkedő A-, C-, B1- valamint B2-vitamin tartalommal rendelkezik.

Kiváló vas- és káliumforrás, így szerepe van a szervezet normális vízháztartásának, idegi ingerátvitelének fenntartásában, valamint a normális szívműködés biztosításában.

Aszalt vörösáfonya 

Kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt jelentős szerepe van az immunrendszer támogatásában, valamint főként a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Magas savtartalma miatt a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében is kiváló alternatíva.

ForrásNébih, Achim Samwald – Házunk táján sorozat: Aszalás, szárítás

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook