Eddig kerested a tökéletes mézeskalács receptjét? Most megtaláltad!

A karácsony egyszerűen elképzelhetetlen mézeskalács nélkül, az advent része és kellemes családi program a sütés és a díszítés. Ilyen tájban kell elkészíteni a süteményt, hogy “visszapuhuljon” karácsonyra. Hozzávalók:

  • 12,5 dkg méz
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 2 tk őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk ánizs és őrölt szegfűszeg
  • 5 dkg reszelt narancshéj

TippValó igaz, hogy a méz miatt hűlés közben megkeményedik, de dobozban almaszeletek között illatos és puha lesz az ünnepekre. Íme, a mi receptünk!

Elkészítése:

A mézet, a cukrot és a vajat addig melegytjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd kihűtjük. A lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük, mjad a szirupot is hozzáadjuk. A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákat szaggatunk (manapság sokféle mókás formát találni a boltok polcain). Előmelegített forma segítségével 180 fokon 15 percig sütjük a figurákat. Mindig figyeljük a sütiket sülés közben, mert könnyen megégnek és keserű ízük lesz.

Lehet díszíteni a hagyományos tojásfehérje és porcukor keverékéből készült mázzal, de belemárthatjuk olvasztott csokoládéba a formákat, vagy sütés előtt mandulát, diót nyomhatunk a tetejükre.

Tiszta kéz, tiszta edények és tiszta felület! Narancsból kizárólag biot vegyünk, ha a héját használjuk!

További inspirációkat és képeket találsz a Szupermenta Pinterest-oldalán.

mezes1

mezes2 mezes3

 

 

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook