Fémzárolásban hazánk még az Egyesült Államokon is túltesz- De mégis mi is az a fémzárolás?

Aki vásárolt már valamilyen vetőmagot találkozhatott a fémzárolás fogalmával. Azonban a magok csomagolásán nincsen valójában zár, főleg nem fémből- mégsem hiányozhat semmilyen vetőmagról. Lássuk, hogy is van ez.

A fémzárolás valójában a vetőmagok minősítésének utolsó lépése. Szerepe kiemelkedő, hiszen csak akkor válik vetőmag hivatalosan az egyszerű magból, ha az minősített és fémzárolt. A világ legtöbb országában, így hazánkban is a vetőmag kizárólag fémzároltan hozható forgalomba zárt egységekben, hiszen csak így biztosítható a sikeres növénytermesztéshez szükséges, faj- és fajtaazonos, genetikailag tiszta, jó minőségű kiindulási alap.

A neve nem vélefufotok3tlen, ugyanis eredetileg a vetőmagos zsák száját lezáró fém plomba valóban egy zár volt. Ezzel manapság már nem lehet találkozni, helyét a záráson található speciális anyagból készült, hamisítás elleni jelölésekkel ellátott fémzárcímke vette át, ami a vetőmag hivatalos jelzése. Ha sértetlen állapotban van, az egy garancia a bontatlan zsákban található vetőmag minőségére. Ha a csomagolás vagy a fémzárcímke sérül, akkor a fémzárolás érvényét veszti, a vetőmag elveszti minősítését, nem hozható forgalomba.

 

A kis csomagok jelölése

Természetesen, a boltokban található kis csomagokat nem egyesével vizsgálja és minősíti a hatóság, ezek nagyobb vetőmagtételekből származnak. Ilyen tételeket azonban csak az bonthat kisebb részekre, aki rendelkezik vetőmag kiszerelői engedéllyel. Ezért is látható a kis kiszerelések csomagolásán vagy a kiszerelő neve és székhelye vagy az azonosító száma. Az ilyen kisebb egységekbe kiszerelt vetőmag esetében is fel kell tüntetni a vetőmag fémzárszámát, hiszen ez biztosítja a tételek nyomonkövethetőségét, végeredményben pedig az élelmiszerlánc-biztonságot.

Mit jelöl a fémzárszám?

A vetőmag tétel azonosítója a fémzárolási szám, ami a tojásokon is látható azonosító számhoz hasonló logikát követ. A fémzárszám alapján a tételhez tartozó bármelyik zsák azonosítható. Ez alapján a NÉBIH nyomon tudja követni és le tudja ellenőrizni a vetőmag előállításának teljes folyamatát (szántóföldi szemle, laboratóriumi vizsgálatok). A fémzárszám segítségével bárki ellenőrizheti a magyarországi fémzárolású tétel eredetiségét.

A fémzárszám információ tartalma nem véletlenszerű, hanem nemzetközi előírás határozza meg. A szám alapján be lehet azonosítani a konkrét tételt, ismert a származási ország és a forgalmazás éve.

Például egy magyar fémzárszám így nézhet ki: H-15-123/0225. A ’H’ jelenti, hogy a fémzárolás Magyarországon történt; a ’15’ a fémzárolás évszámát jelzi; a ’123’ a fémzárolást végző törzsszáma; a ’0225’ pedig a fémzároló által minősített tétel sorszáma az adott évben.

Szavatosság

A vetőmagnak nincsen hagyományos értelemben vett lejárati dátuma. Egy vetőmag tételnek meg kell őriznie az eredeti minősítési értékeit, illetve meg kell felelnie a vele szemben támasztott minőségi elvárásoknak egészen addig, míg forgalomban van.

A csírázóképességet az idő és a szállítási-tárolási körülmények jelentősen befolyásolják, tehát minél „fiatalabb” a fémzár, annál nagyobb az esélye annak, hogy a magok jól csíráznak. Vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy a fajok nagy többsége 2-3 évig őrzi meg a csírázóképességét.

Mint már említettük, a fémzárszám mutatja a minősítés évét, ez az a dátum, amikor a vetőmag tételt utoljára vizsgálták. Éppen ezért a csomagoláson feltüntetett dátum nem feltétlenül jelöli a vetőmag termesztési évét, hanem sokkal inkább egy “ekkor garantáltan jó volt” jelölésként kell értelmezni.

Magban nagyok vagyunk

Hazánkban a fémzárolást a NÉBIH és a kormányhivatalok végzik. A Magyarországon előállított export célú fémzárolás kiemelkedő helyen szerepel nemzetközi vonatkozásban (OECD). Az aktuális 2001-2010-es értékelési időszakban Magyarország a 75,8 ezer tonna megtermelt vetőmag mennyiséggel második helyen állt Franciaország (79.4 ezer tonna) után és az Egyesült Államok előtt (69,2 ezer tonna).

A pázsitfű vetőmag termesztése ettől eltérő helyzetben van hazánkban. Az elmúlt években csökkent a gyepfű vetőmag előállítás, ennek ellenére így is sokféle, hazánkban fémzárolt, többnyire import tételek keveréséből származó fűmagkeverékkel találkozhatunk az áruházak polcain.

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook