Gyors rizses receptek hétvégére

Sok mindent megírtunk az elmúlt napokban a rizsről – melyik a legjobb szerintünk, hogyan lehet tökéletesen megfőzni vagy éppen azt, hogy más népek hogyan készítik el. Most pedig két szuper recept a hétvégére, a NÉBIH konyhájából!

Ha eddig még nem próbáltad a rizottó rizst, akkor éppen itt az ideje! Teljesen másképp viselkednek a kifejezetten ehhez az ételhez használt rizsek. Ha megfelelően készíted el, egészen újszerű élmény és garantáltan nem akarsz majd mást enni ezentúl!

Kolbászos rizottó

Hozzávalók 4 személyre
  • 0,5 kg rizottó rizs (Arborio)
  • Kb. 10 dkg vaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 1 l csirke alaplé (lehet, hogy kicsit többre is szükség lesz, legyen bekészítve elegendő mennyiség)
  • 2 doboz aprított, konzerv lucullus paradicsom
  • 1 nagyobb szál házi füstölt kolbász
  • 30 dkg bébispenót
  • bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors
Nagyon fontos, hogy ne próbálkozzunk jelen esetben mással, csakis a rizottóhoz való rizzsel. Teljesen másképp viselkedik a hagyományos fehér rizsekhez képest, így könnyen pórul járhatunk, ha sima fehér rizzsel állunk neki a folyamatnak. Ma már minden nagyobb boltban, delikátüzletekben találkozhatunk rizottóhoz szánt rizzsel, így beszerezni sem lesz nehéz.
A felaprított fokhagymát beledobjuk a felolvasztott vajba, és enyhén megpirítjuk. Jöhet bele a rizs, amit addig forgatunk, míg a széle üveges lesz. Továbbra is alacsony lángon tartjuk, felöntjük a borral, majd apránként elkezdjük adagolni az alaplevet.
Nagyon fontos, hogy állandó kavargatást igényel, így ne hagyjuk ott a tűzön magában, lefedve!
Közben egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott kolbászkockákat. Az alaplé-adagolást addig folytassuk fokozatosan, amíg az összes el nem fogy és viszonylag nedves, de nem levesszerű rizottót kapunk végeredménynek. Még forró, így megszórhatjuk a reszelt parmezánnal, frissen vágott bazsalikommal, összeforgatjuk a paradicsommal és a pirított kolbászafalatokkal. Sózzuk, borsozzuk.

Jól mutat, ha egy maroknyi bébispenóttal is összekeverjük tálaláskor.NÉBIH – tanácsok a rizottó főzéséhez:

  •          Tiszta kézzel és eszközökkel, tiszta környezetben dolgozzunk!
  •          Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési és fogyaszthatósági idejére!
  •          A bébispenótot, bazsalikomot mossuk meg és csepegtessük le!
  •          A maradék ételt minél hamarabb tegyük hűtőszekrénybe, a rizses ételt 2 napon belül fogyasszuk el.
  •          A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon (75°C–ra legalább ,csak ezután fogyasszuk el!

Almás rizspuding

Hozzávalók 4 személyre:
  • 15 dkg rizottó rizs
  • 7 dl teljes tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • egy csipet fahéj
  • 2 db közepes alma
  • 5 dkg aprított mandula (elhagyható)
A rizst alacsony lángon, megmosás után a vajjal feltesszük főni. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, kavargatva. Nagyon egyszerű a folyamat, amint a puding besűrűsödött, hozzáadjuk a lereszelt, meghámozott almát, a cukrot, fahéjat, vaníliát. Még a forró tűzhelyen, összedolgozzuk az egészet.
Hagyjuk kihűlni, tálalhatjuk poharakban, de előtte legalább egy órát pihentessük hűtőszekrényben.

Díszítés gyanánt mehet a tetejére aprított mandula.A NÉBIH tanácsai: 

  •          Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök minden esetben!
  •          Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési és fogyaszthatósági idejére.
  •          Az almát mossuk meg, a hibás részeket vágjuk ki.
  •          A rizst (amennyiben nem előfőzött) tésztaszűrőben mossuk folyó víz alatt a főzés előtt mindaddig, míg az elfolyó víz tiszta nem lesz.
Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook