Hogyan óvjuk meg kedvencünket a veszélyes parazitáktól?

Az őszi és a tavaszi időszak minden bizonnyal alkalmas lehet egy kellemes kirándulásra. A táj gyönyörű, az idő szuper, de arra is gondolnunk kell, hogy ilyenkor számos veszély leselkedik a kedvencünkre. Mire célszerű odafigyelnünk, hogy a kutyasétáltatás biztonságos maradjon? Cikkünkből kiderül. 

Kullancsszezon

A kullancsok kora tavasztól késő őszig a legaktívabbak, de ma már az enyhe telek miatt gyakorlatilag egész évben találkozhatunk velük.

Ha kullancsot találunk az állatban, azonnal távolítsuk el, mert a fertőzött kullancsok bejuttathatnak bizonyos kórokozókat a kutya és macska szervezetébe, így akár már néhány óra alatt is fertőzést alakíthatnak ki.

Kerüljük a kézzel való eltávolítást, mert a kullancs hosszabb ideig tartó piszkálásával növeljük a fertőződés esélyét! A legkíméletesebb és leggyorsabb módszer a speciális kullancs-csipesz vagy kullancskanál használata, amelyekkel könnyen és biztonságosan el tudjuk távolítani a „hívatlan vendéget”.

A megelőzéshez számtalan típusú készítmény érhető el az állatorvosi rendelőkben, illetve állatpatikákban. Ezek lehetnek nyakra cseppenthető (ún. spot-on) készítmények, nyakörvek, spray-k vagy kullancsriasztó samponok.

Kíváncsi milyen veszélyeket rejteget a kullancscsípés?
 Korábbi cikkünkben megismerkedhet a kullancsok által terjesztett betegségekkel.

Bolhafertőzés

Akárcsak a kullancsok, a bolhák is egész évben aktívak, ezért folyamatosan védekeznünk kell ellenük. Mivel a bolháktól megszabadítani kedvencünket, nem egyszerű feladat, különös figyelmet igényel a fertőződés megelőzése.

A bolhák közvetett kára a legsúlyosabb, ugyanis allergiás reakciókat idézhetnek elő. Amennyiben az allergiás bántalom heveny formában jelentkezik, pár óra alatt gyulladt folt alakul ki a kutya bőrén, gyakran a combokon. Ezt az erősen viszkető foltot harapdálja, nyalja az eb. A gyulladt területen a bőr megvastagodik, váladékozik, elősegítve ezzel a baktériumok elszaporodását.

Megfelelő kezelés nélkül akár rendkívül súlyos bőrgyulladás is kialakulhat, ami mélyebbre terjedve továbbfejlődhet. Ilyen esetben már csak a hosszas antibiotikum-, illetve gyulladáscsökkentő-adagolás vezethet az állat gyógyulásához, amit a bőrbántalom rendszeres fertőtlenítésével és a gyulladás csillapításával együtt kell alkalmazni.

Mint minden fertőzésnél, a bolhafertőzés esetén is a megelőzés a legfontosabb. A bolha elleni védekezés eszközei lehetnek a nyakra cseppenthető (ún. spot-on) készítmények, nyakörvek, spray-k, bolhariasztó és bolhairtó samponok. Ezek használata mellett fontos az állat környezetét is rendben tartani. Bolhafertőzés esetén nem maradhat el a rendszeres alommosás vagy csere, a porszívózás és a sepregetés sem.

Forrás: Szabadagazdi, haziallat.hu

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook