Jégkrém lexikon

A jégkrémek összetevői alapján a Magyar Élelmiszerkönyv hét csoportot különböztet meg. A tejjégkrémekre vonatkoznak a legszigorúbb összetételi követelmények, míg a vizes jégkrém a „minőségi” rangsorban az utolsó helyen áll. A kereskedelemben kapható jégkrémek többsége a „jégkrém” csoportba sorolható.

Habár legtöbben csak jégkrémnek hívjuk. Vannak, akik megszokásból, egyébként helytelenül a fagyi szót is használják. De ki gondolná, hogy különbség van a jégkrém és tejjégkrém feliratú termékek között? Arról nem is beszélve, hogy a tejes jégkrém még egy újabb kategóriát takar! Íme, egy kis segítség az eligazodásban: jégkrém lexikon a Magyar Élelmiszerkönyv csoportosítása alapján.

 

Jégkrém

Kezdjük is mindjárt az alapokkal, amelyek a jégkrém nevet viselhetik. Ez olyan termék lehet, amelynek meghatározó összetevői a fehérje és a zsiradék, amely származhat tejből vagy tejtermékből, de lehet növényi eredetű is.

Tejjégkrém

A tejjégkrém olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevői a tej és/vagy a tejfehérje tartalmú termékek (pl.: tejpor) és a tejzsír. A tejjégkrém zsír- és fehérjetartalma csak tejeredetű lehet, tehát pl.: növényi eredetű zsírt nem tartalmazhat. A tejjégkrém tejeredetű zsírtartalma legalább 5% (m/m). Előállításukhoz víz nem használható, kivéve a vízelvonással készült anyagok víztartalmának visszaállításához használható víz.

Tejes jégkrém

Olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevői a tej és/vagy a tejfehérje tartalmú termékek és a tejzsír. A tejes jégkrém zsír- és fehérje-tartalma csak tejeredetű lehet. A tejes jégkrém tejeredetű zsírtartalma legalább 2,5% (m/m), zsírmentes tejszárazanyag–tartalma legalább 6,0% (m/m).

Gyümölcsjégkrém

Olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevője a gyümölcs. A termék gyümölcstartalma – néhány kivételtől eltekintve – legalább 15% (m/m).

Szorbé (Sorbet)

Olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. A termék gyümölcstartalma – néhány kivételtől eltekintve – legalább 25% (m/m).

Tejes gyümölcsjégkrém

Olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevője a gyümölcs mellett, a tej és/vagy a tejfehérje-tartalmú termék és a zsiradék. A tejes gyümölcsjégkrém fehérjetartalma csak tejeredetű. A tejes gyümölcsjégkrém összes zsírtartalma legalább 1,5% (m/m), gyümölcstartalma – néhány kivételtől eltekintve – legalább 15% (m/m).

Vizes jégkrém

Olyan jégkrém, amely sem hozzáadott zsiradékot, sem hozzáadott fehérjét nem tartalmaz.

Forrás: Nébih, Magyar Élelmiszerkönyv

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook