Kérdezz felelek a C-vitaminról

Mindennapi étkezésünk során érdemes odafigyelnünk a tudatos C-vitamin bevitelre. A téli időszakban ez különösen fontossá válik. Íme 10 kérdés és válasz a C-vitaminról!

  1. Miért van szükségünk C-vitamin bevitelre?

Az emberi szervezet nem képes előállítani ezt a vitamint.

  1. Mi történik, ha nem biztosítunk elegendő mennyiséget szervezetünk számára?

Hiánytünetek jelentkezhetnek, mint például vérzékenység, lassú sebgyógyulás, ínysorvadás, fertőzésekre és gyulladásra való fogékonyság.

  1. Lehet túlzásba vinni a fogyasztását?

Túladagolni nem lehet, mivel a szervezet számára felesleges mennyiség kiürül a szervezetből, de a túlzásba vitt fogyasztása többek között emésztőrendszeri panaszokat, vesekövet okozhat.

  1. Hogyan fogyasszuk a gyümölcsöket és a zöldségeket, hogy a lehető legtöbb C-vitaminhoz jussunk?

Lehetőleg nyersen, ugyanis a legtöbb C-vitamin akkor őrizhető meg, ha elkerüljük a főzést, a sütést és egyéb hőkezelést.

  1. Melyik gyümölcsben található a legtöbb C-vitamin?

Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza a legtöbb C-vitamint 1677 mg/100g-ot. Második helyen áll a homoktövis (695 mg), ezt követi a csipkebogyó (426 mg).

  1. Melyikben a legkevesebb?

100 gramm alma, körte vagy szőlő elfogyasztásával csupán 5 mg C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.

  1. Mely zöldségek számítanak a legjobbnak C-vitamin tartalom tekintetében?

100 gramm petrezselyem fűszernövényben 133 mg, a zöld chili paprikában 240 mg C-vitamin van.

  1. Melyik zöldségben van a legkevesebb?

Az egyébként hasznos ásványi anyagokban bővelkedő bab, borsó és lencse 0 mg C-vitamint tartalmaz.

  1. Mi jelölheti még a jelenlétét az élelmiszerek csomagolásán?

Élelmiszerekhez a következő vegyület formában adható vitaminként: L-aszkorbinsav, nátrium-L-aszkorbát, kalcium-L-aszkorbát, kálium-L-aszkorbát és L-aszkorbil-6-palmitát. Amennyiben „antioxidáns: aszkorbinsav” vagy „antioxidáns: E300” jelölés található az összetevők között, akkor adalékanyag funkcióval rendelkezik az adott termékben.

  1. Ételeink tartósítását is lehetővé teszi?

Igen, ugyanis antioxidáns hatással rendelkezik.

Forrás: Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly- Tápanyagtáblázat 1999.

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook