Mi alapján csoportosíthatjuk a száraztésztákat?

A száraztészták nagy népszerűségnek örvendek a háztartásokban. Ez nem meglepő, hiszen kevesebb munkával változatos és ízletes ételek készíthetőek belőlük, alacsony víztartalmuk miatt pedig hosszabb ideig tárolhatók. Cikkünkből kiderül, mi alapján csoportosíthatjuk őket.

A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve hat fő csoportra bontja a száraztésztákat:

  • tojás nélküli
  • tojásos
  • durum
  • tojásos durum
  • házi jellegű tojásos
  • egyéb száraztészta

Nézzük, mi alapján csoportosíthatnánk még a száraztésztákat. A Szupermentán most három lehetséges vásárlói szempontot mutatunk be forma, tojástartalom, összetétel és táplálkozási érték szerint.

Forma szerinti felosztás

Talán össze sem szedhető, mennyi száraztészta típus létezik, ha formájukat nézzük. Ha a levesekhez használt tésztákat vesszük figyelembe, ott van a csigatészta, a cérnametélt, lúdgége, eperlevél. Vagy az egytálételek nagyágyúi és a köretként is gyakran felszolgált híres formák, mint a szarvacska, a kagylótészta, a penne, a fusilli, a tagliatelle, a farfalle és nem utolsó sorban a spagetti. De természetesen számos más forma is létezik még ezeken kívül is.

Tojástartalom szerint

Vannak tojással és tojás nélkül készült tészták. A tojással készültek esetében lehetnek 2, 4, 6 és akár 8 tojásból készültek is. Ez az 1 kg liszthez adott tojások számát jelenti. Azok a tészták, amelyek tojást tartalmaznak, de csak tojás fehérjével készültek, azok koleszterinmentesnek mondhatók, ahogyan a tojás nélküliek is.

Összetétel szerint

A száraztészták általában búza vagy durumlisztből készülnek, de természetesen más választási lehetőség is van, mint például: kukorica, szója, rizs, burgonyapehely és akár a hajdina is.

 

 

 

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook