Mi fán terem a kézműves pezsgő? Avagy tudnivalók a kistermelői pezsgőkészítésről

A kézműves sört, csokit vagy lekvárt ma már nem kell senkinek bemutatni, de azt kevesebben tudják, hogy pezsgőből is létezik kistermelői gyártás. 

Csaknem három éve, 2013. január 1-je óta van életben az a jogszabály hazánkban, amely lehetőséget biztosít a borászoknak, hogy hagyományos, palackos pezsgőt állítsanak elő kis mennyiségben.

Egész pontosan a felső határ 10 ezer palack évente – ezt nem meghaladó mennyiség egyszerűsített adóraktárakban (tehát borászati üzemekben) való előállításához nem kell jövedéki biztosítékot letenni. Ezen kívül a kistermelői pezsgő is nyilvántartható a pincekönyvben; az elszámolás, adóbevallás és adófizetés egy alkalommal történik.

003Fotó: photopin.com

Mindez azt jelenti, hogy azoknak a pincéknek is elérhetőbb a pezsgőkészítés, akik eddig a bonyolultabb adminisztráció és a drágább technológia miatt nem mertek belevágni. Nem meglepő tehát, hogy az elmúlt években megnőtt a pezsgő-előállítók száma, és új, különleges termékekkel találkozhatunk a polcokon.

Érdemes lehet a megszokott pezsgők mellet egyszer-egyszer kistermelői italt is kóstolni, hiszen itt is igaz a mondás- a változatosság gyönyörködtet.

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook