Mi lehet az üvegben?

Hamarosan megjelenő szilvapálinka terméktesztünk apropóján az alapanyag fajtájára is kíváncsiak voltunk.

A Nemzeti Fajtajegyzékben jelenleg 24 Államilag Elismert szilvafajta van. Ezenkívül 13 tájfajta létezik, melyekből cikkünkben 17-et be is mutatunk. Tájegységenként változó, milyen szilvafákat telepítenek, így a belőlük készülő pálinka is eltérő lehet.

Besztercei szilva

Sokoldalúan felhasználható fajta, alakját tekintve hosszúkás, színe sötétkék vagy vörös, felülete hamvas. A gyümölcshús része sárgászöld-aranysárga árnyalatú, állagában lédús, de kemény. Íze kifejezetten finom és harmonikus.

Stanley szilva

A Stanley savas-édes ízű, kevésbé zamatos, zöldessárga húsú, megnyúlt tojásdad alakú sötétkék hamvas szilvafajta.

Bluefre szilva

Igen nagytermetű a többi fajtához képest, ellipszis alakú, bár kissé aszimetrikus. Színe sötétkék már-már feketébe nyúló, ezzel ellentétben a belseje sárgászöld. Ízét tekintve édeskésen savas.

plum-1690494_640

Csacsanszka Lepotica szilva

Tojásdad alak, hamvas sötétkék héj, aranysárga hús, kellemes édes-savas ízvilág jellemzi.

Csacsanszka Rodna szilva

Jellemzői javarészt megegyeznek az előző fajtával, kivétel alóla az édes-savas ízt.

Tegera szilva

Középnagy-nagy termetű, ovális alakú liláskék, kemény húsú fajta.

’Nemtudom P3’ , azaz a Penyigei szilva

Sokak úgy tartják, ebből a kistermetű, hamvas liláskék szilvafajtából készül a legfinomabb pálinka, amely magas cukortartalmának és zamatainak tudható be.

Jojo szilva

Középnagy-nagy méretű, ovális sötétlila, sárga húsú, harmonikus ízű, jellegét tekintve édes-savas.

President szilva

Nagy, megnyúlt és gömbölyded. Hamvas sötétlila héj, zöldessárga lédús gyümölcshús, kissé zamatos enyhén savas íz jellemzi.

Debreceni Muskotály szilva

A Debreceni Muskotály elliptikus alakú, sötétlila borítású, aranysárga húsú, kemény, de lédús gyümölcs. Érettségét elérve intenzív muskotályos illattal és zamattal bír.

Althann Ringló szilva

Nagy, gömb alakú termés. Héja hamvas, különleges zöldessárga-rózsaszín-lila színben pompázik, húsa zöldessárga, kemény és igen lédús. Ízéről könnyen felismerhetjük, mivel savanykás édessége mellett fűszeres karaktereket is vélhetünk felfedezni.

plum-1690579_640

Haganta szilva

Nagy mérettel, szép sárga, finom gyümölcshússal büszkélkedhet.

Silvia szilva

A Silvia fajta ovális, nagytermetű. Héja liláspiros-liláskék, igen tetszetős aranysárga belsővel és jó ízzel rendelkezik.

Elena szilva

Közepes, megnyúlt alakú, hamvas sötétkék, kiváló ízű, magas cukortartalmú szilvafajta.

Presenta szilva

Kifejezetten jó pálinka alapanyag. Közepes termetű, zamatos és magas cukortartalmú, liláskék, sárgahúsú gyümölcs.

Zöld ringló szilva

A zöld ringló édes és zamatos, zöldessárga héjú és húsú gyümölcs.

Továbbra is kövessétek szemmel a Szupermenta felületeit, ha még többet szeretnétek megtudni a pálinkákról. Azt tudjátok már, hogy melyik lett a legjobb szilvapálinka?

(Forrás: kerteszetszolnok.eu)

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook