Mi mindenből készül növényi ital?

Többféle növényi italt ismerünk, melyeket évszázadok óta fogyasztanak. Ti milyen növényi italokat ismertek?

A szervezet egészséges működésének fenntartása érdekében a tej és a tejtermékek fogyasztása kiemelkedő jelentőséggel bír. Fontos megjegyezni, hogy a növényi eredetű italok tisztán növényi eredetű termékek. A növényi italok közös táplálkozás-élettani jellemzője, hogy a tehéntejnél kisebb biológiai értékű a fehérjéjük, nagyobb a szénhidráttartalmuk, valamint kedvezőbb a zsírsavösszetételük. Ezen túl élelmi rostokat is tartalmaznak és koleszterinmentesek.

Mandula ital

Már a középkorban is böjt idején a mandulaitalt fogyasztották tehéntej helyett. A mandulamag gazdag E-vitaminban, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, folsavat, riboflavint és foszfort. A mandulaitalt lenyúzott magbélből nyerik ki, amelynek energiatartalma átlagosan 24 kcal.

Rizsital

A rizsital készítése során a vitaminok egy része elbomlik, az ásványi anyagok és az aminosavak azonban megmaradnak. A rizsital fehérjéje más termékekhez képest ritkábban okoz allergiás tüneteket, könnyen emészthető, valamint tartalmaz többek között nem esszenciális aminosavat is, E- és B-vitamint, kalciumot, vasat. Szénhidráttartalma majdnem duplája a tehéntej szénhidráttartalmának. A rizsitalt általában kalciummal, B-vitaminokkal és vassal is dúsítják.

Szójaital

A natúr szójaital hasonlít a tehéntejre és teljes vagy olajtalanított szójababból egyaránt készíthető. A szóját tartalmazó élelmiszerek telített zsírsavtartalma kicsi, többszörösen telítetlen zsírsavtartalma viszonylag nagy. Több kutatás is alátámasztja, hogy a szójából készült termékek fogyasztása hozzájárulhat a vérben lévő LDL-koleszterin csökkentéséhez. Az Egyesült Államok egészségügyi hivatala a kockázatok nélkül fogyasztható szójafehérje mennyiséget naponta 25 g-ban határozta meg, amely 800 ml szójaitalnak felel meg.

Kókuszital

A kókuszitalt a kókuszdió reszelt húsából nyerik ki. Állagát tekintve a tehéntejnél sűrűbb, ami nagy olajtartalmának köszönhető. A kókuszital enyhén édes íze hasonlít a tehéntejhez.

Zabital

A zabitalnak nagy a vitamin- és tápanyagtartalma, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, káliumot, vasat tartalmaz. Szénhidráttartalma a rizsitalnál kisebb, viszont a többi növényi itallal összehasonlítva nagyobb. Rosttartalma a növényi italok közül a legnagyobb, valamint káliumtartalma is említésre méltó, a rizsitalt követően a második legnagyobb.

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook