Miből készül a cukor?

Valószínűleg sokan láttunk már cukorrépát, de cukornádat már annál kevesebben. Rövid képes összefoglalónkban bemutatjuk a leggyakoribb cukorforrásokat.

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy cukornádból és cukorrépából is lehet cukrot előállítani. A két növény között látvány szempontjából óriási a különbség, nem beszélve eltérő előállítási technológiájukról.

A nádcukor előállításáról hamarosan olvashatnak itt, a Szupermentán!

A cukornád a perjefélék (Poaceae) családjába, azon belül a Saccharum nemzetségbe tartozó többnyári pázsitkóró. Tulajdonságait tekintve, a 2-5 magasságot is elérheti, kétvirágú, levelei hosszúak és szélesek, mindemellett igen terjedelmes ágboggal rendelkezik. Termesztéséhez a trópusi éghajlat a legideálisabb. A cukorfelhalmozódás helye a cukornád szára.

cukornad01

A cukorrépa a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába, azon belül a Beta nemzetségbe sorolható kétéves növény. Első évében répatestet és szétterülő levélrózsát fejleszt, amely fajtánként eltérően sötét- vagy világoszöld színű is lehet. Második évben hajtásrendszere alakul ki, amelyen virág és termés fejlődik. A cukorrépa a mérsékelt éghajlati övet kedveli, répateste csak kissé áll ki a talajból. A cukor a répatestben halmozódik fel.

cukorrépa01

Legújabb terméktesztünk eredményeire már nem kell sokat várni!

Képek forrása: Csapody Vera: Színes atlasz „Magyarország kultúrflórájá”-hoz 10. kötet, Wikimedia, Wikipedia

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook