Milyen liszthibákkal találkozhatunk?

Előfordulhat, hogy egy finom süteményt vagy kenyeret szeretnénk otthon készíteni, de valahogy nem úgy sikerül a végeredmény, ahogy terveztük. A probléma forrásának több oka is lehet, a nem megfelelő elkészítési mód, de akár az alapanyag hibája is.


02.21.

Több jel is utalhat arra, ha nem megfelelő minőségű, hibás vagy másképpen fogalmazva, csökkent értékű liszttel dolgozunk. Lássunk néhányat ezek közül!

Új búza őrleménye

A gabonát megfelelő ideig kell tárolni, mielőtt feldolgozzák azt. Ha nem várják ki a szükséges időt, akkor az új búza őrleményéből készült liszt térfogatnövelő képessége csökkenhet, és rosszul keleszthető tészta készíthető belőle.

Csírázott gabona őrleménye

Esős időjárás esetén gondoskodni kell a gabona megfelelő tárolásáról, máskülönben csírázásnak indulhat. Az ilyen őrleményből készült tészta ragacsossá, kezelhetetlenné válhat.

Gyommagot tartalmazó őrlemény

A tészta elszíneződése (pl. lila pöttyözés) vagy kellemetlen illat (pl. fokhagymás vagy hal szagú liszt) esetén nem megfelelő gabona betakarításra is gyanakodhatunk.

Idegen szagú, ízű liszt

A rossz tárolási körülményekből is adódhat az idegen szagú és ízű liszt. A magas páratartalmú helyiségben tartott liszt felveszi környezete nedvességét, amitől jelentős mennyiségben elszaporodhat benne bizonyos penészgomba faj, ami dohos szagot és ízt eredményez.

Keserű liszt

A háztartásokban előforduló másik gyakori romlási folyamat az avasodás, amikor a meleg helyiségben a lisztben lévő zsírok a levegő oxigénjét felvéve elbomlanak, ami a lisztek szúrós, karcos ízét és szagát eredményezi.

Forrás: elelmiszerlanc.kormany.hu, sutoipariegyesules.hu

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook