Mitől lesz light egy ketchup?

A majonéz terméktesztünk során már megismertük, mitől lehet light a termék. Most nézzük meg, mi a helyzet a ketchup esetében!

Az élelmiszereken feltüntethető tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat EU-s rendelet szabályozza. Eszerint a „light” vagy „lite” kifejezés mindig arra utal, hogy az adott élelmiszer valamelyik nagy energiatartalmú összetevőjének a mennyiségét csökkentették. A csomagoláson azonban nem elegendő csupán azt feltüntetni, hogy az adott termék „light”, illetve „lite” jellegű, hanem azt is szerepeltetni kell, hogy ezt milyen speciális jellemzőknek köszönheti a termék.

A „light” jelleg a ketchupok esetében a cukortartalommal függ össze. A termékeken a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”, „kevesebb cukorral”, „csökkentett cukortartalmú” feliratokkal és ehhez hasonló állításokkal találkozhatunk. A “csökkentett” összehasonlító állítások viszont csak akkor tüntethetőek fel a flakonon, ha a csökkentés mértéke – a hasonló termékekkel összevetve – minimum 30 százalék. Fontos továbbá, hogy az előírás szerint a csökkentés pontos mértékét is meg kell adni; pl. 50 %-kal csökkentett energiatartalmú.

Jó tudni, hogy megkülönböztető jelzés nélkül is lehet egy ketchup csökkentett energiatartalmú, hiszen a „light”, illetve „lite” felirat jelölése nem kötelező.

Forrás: 1924/2006/EK

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook