Nagyító alatt a jelölés, avagy mit nézzünk a dobozon

Legutóbbi cikkeinkben a különböző jelölésekről és annak szabályozásáról írtunk. Most lássuk, mi mindent tanultunk ezekből. Példaként életre keltettük a „Bözske kakaós tejet”, a Szupermenta fantáziatermékét, hogy segítségével sorra vegyük, mit nézzünk a dobozon, amikor vásárolunk.

nagyito_alatt_a_jeloles_net

Előrecsomagolt élelmiszerről lévén szó, a doboznak sok információt kell tartalmaznia.

Kezdjük mindjárt a névvel! – BÖZSKE ZSÍRSZEGÉNY KAKAÓS TEJ

Fontos, hogy a névvel nem vezethető félre a vásárló, annak mindig utalnia kell az élelmiszer kezelésére. A gyártók használhatnak fantázianeveket is, de ezek nem helyettesíthetik az élelmiszer előírt megnevezését.
Termékünk esetében a doboz oldalán, a név alatt olvasható a termék leíró neve. A tej kezelési típusai közti különbség korábbi grafikánk segítségével könnyedén megkülönböztethető.

uht-esl-net

Származás/eredet és gyártó/forgalmazó

A származást vagy eredetet jelenleg még – néhány termékcsoport kivételével – nem kötelező jelölni. A termékünkön önkéntesen szerepel a „Származási hely: Magyarország” felirat.
A gyártó vagy forgalmazó nevét és adatait is fel kell tüntetni. Nevét és elérhetőségét, címét is meg kell találnunk a címkén, ami segíti az azonosíthatóságot, és probléma esetén is segítségünkre lehet.

Mennyiség

A dobozon a nettó tömeget is fel kell tüntetni, avagy esetünkben a térfogatnak  kell jól látható módon rajta lennie a dobozon a megnevezéssel azonos látómezőben.

Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás – FEHÉRJEFORRÁS

Az állítások használata nem kötelező a gyártók számára, de ha mégis úgy döntenek, hogy ilyen jelzést használnának, be kell tartaniuk pár fontos szabályt. Az Európai Unióban csak bizonyos, engedélyezett tápanyag-összetételre vonatkozó állítások használhatóak, amelyek listája uniós rendeletben jelenik meg. Például a „fehérjeforrás” állítást a terméken azért lehet feltüntetni, mert a kakaós tej energiaértékének legalább 12 %-át fehérje biztosítja.

Összetevők

A termék összetevőit természetesen kötelezően fel kell tüntetni a csomagoláson.

Allergének

Az összetevőkre már csak azért is mindenképp érdemes vetni egy pillantást, hiszen itt megtalálhatjuk az allergiát okozó anyagokat, melyeket úgy kell jelölni, hogy a vásárló számára könnyen észrevehető és olvasható legyen. Erre egy gyakori megoldás például, mikor a termék összetevői közül vastagon szedett betűvel írják az allergéneket. Bözske kakaós tej termékünk esetében a „tej” olvasható kiemelt módon, mert a benne lévő tejfehérje és/vagy a tejcukor allergiás reakciót válthat ki. Ennél a terméknél egyébként nem kötelező az összetevők között kiemelten jelölni az allergént, mert a termék megnevezésében is szerepel a „tej” szó.

Fogyaszthatósági idő

Jól vizsgáljuk meg a termékünk lejárat idejét, melyet a nap-hónap-év sorrendben kell feltüntetni (pl. 20.03.2016). A mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszerek, mint például a kakaós tej fogyasztása már nem biztonságos a lejárati dátum után (a címkén „Fogyasztható:” felirat szerepel).

Tudjátok, mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő között?
Kattints, ha tudni szeretnéd.

Tápértékjelölés: zsír, szénhidrát, fehérje, só

2016. december 13-tól lesz kötelező – néhány kivételtől eltekintve – minden csomagolt élelmiszeren feltüntetni a tápérték jelölést is. Termékünknél a tápanyag-összetételre vonatkozó állítás miatt azonban már most is kötelező a tápértékjelölés. A kötelezően feltüntetendő adatok a zsír (amelyből telített zsírsavak), a szénhidrát (amelyből cukrok), a fehérje és a só.

Tárolás

Ez az információ azért fontos, mivel ez a gyártó ajánlása. Arra vonatkozik, hogy a megvásárolt termék milyen körülmények között tárolva tartható el a fogyaszthatósági időn belül. Tehát, amennyiben Kakaós tejünket nem 0 és 6°C fok között tároljuk, még bontatlan állapotban sem garantálható, hogy eltartható a fogyaszthatósági idő végéig.

Azonosító jelölés

Mivel a kakaós tej is állati eredetű élelmiszer, így csomagolásának tartalmaznia kell az „ovális” jelölést is. Ez a jelölés azt jelenti, hogy termékünket engedélyezett és az élelmiszerbiztonsági hatóság által fokozottan ellenőrzött létesítményben állították elő.

Korábbi cikkünkből további tudnivalók olvashatóak az ovális jelölésről.

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook