Sörök a minőség tükrében

Maláta, komló, élesztő és víz. Több száz sörmárka létezik a világon, de szinte mindegyiknek ugyanez a négy elem az alapanyaga. Sokan az alkoholtartalomból következtetnek egy sör minőségére, ez azonban téves megítélés. De akkor pontosan milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy sörnek, hogy minőségi jelzőt kaphasson?

A Magyar Élelmiszerkönyv definíciója szerint, a sör „malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital”.

Szintén az élelmiszerkönyvben olvashatjuk, hogy „a termék előállítója „minőségi” jelzővel illetheti azt a terméket, amelynek eredeti extrakttartalma legalább 11%”. Az eredeti extrakttartalom, amit sokan Balling-foknak neveznek, a felhasznált maláta mennyiségéről árulkodik.

Mi vásárlóként a sör címkéjén nem fogjuk megtalálni az eredeti extrakttartalmat, mivel azt csak az adott termék gyártmánylapján kötelező feltüntetni. Ugyan vannak gyártók, akik ennek ellenére szerepeltetik az adott sör Balling-fokát. Ennek hiányában viszont csupán a termék előállítójával szembeni bizalomra hagyatkozhatunk, hogy ha ő minőségi jelzővel illeti termékét, az valóban meg is felel a valóságnak.

Árulkodó jelet egyébként még az összetevők között találhatunk, ha jól szemügyre vesszük a terméket. A minőségi és kommersz sörök közti nagyobb különbség ugyanis a pótanyagok használata, ami a kommersz italok esetében sörárpa, rizs, csírátlanított kukoricaőrlemény vagy egyéb szénhidráttartalmú termékek lehetnek. Persze a pótanyagok használata is szabályozott! A sörlé szárazanyag tartalmának legfeljebb 30%-a származhat pótanyagból.

És hogy miért is fontos ez? Nos, a pótanyaggal készült sör karaktere jellemzően eltér a pótanyag nélkül készült sör ízvilágához képest. Így, ha minőségi sörről beszélünk, akkor a gyártási folyamat során mind a pótanyag, mind az adalékanyag használat kerülendő.

Természetesen egyéb tényezők is befolyásolják egy sör minőségét. Sokat számít a felhasznált maláta mennyisége, a komlózás és – nem utolsó sorban – a gyártástechnológia is.

Érdekel a sörgyártás folyamata?
Korábbi cikkünkben mindent megtudhatsz róla!

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook