Sörök a minőség tükrében

Maláta, komló, élesztő és víz. Több száz sörmárka létezik a világon, de szinte mindegyiknek ugyanez a négy elem az alapanyaga. Sokan az alkoholtartalomból következtetnek egy sör minőségére, ez azonban téves megítélés. De akkor pontosan milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy sörnek, hogy minőségi jelzőt kaphasson?

A Magyar Élelmiszerkönyv definíciója szerint, a sör „malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital”.

Szintén az élelmiszerkönyvben olvashatjuk, hogy „a termék előállítója „minőségi” jelzővel illetheti azt a terméket, amelynek eredeti extrakttartalma legalább 11%”. Az eredeti extrakttartalom, amit sokan Balling-foknak neveznek, a felhasznált maláta mennyiségéről árulkodik.

Mi vásárlóként a sör címkéjén nem fogjuk megtalálni az eredeti extrakttartalmat, mivel azt csak az adott termék gyártmánylapján kötelező feltüntetni. Ugyan vannak gyártók, akik ennek ellenére szerepeltetik az adott sör Balling-fokát. Ennek hiányában viszont csupán a termék előállítójával szembeni bizalomra hagyatkozhatunk, hogy ha ő minőségi jelzővel illeti termékét, az valóban meg is felel a valóságnak.

Akár szerepel a minőségi szó a termék leíró nevében, akár nem, a pótanyagok használata megengedett. Jóllehet szabályozott módon, egészen pontosan a sörlé szárazanyag tartalmának legfeljebb 30%-a származhat pótanyagból. Vagyis attól még, hogy egy sör tartalmaz pótanyagot, nevezheti magát minőséginek. Az egyetlen szabályozott feltétel, hogy extrakttartalma érje el a 11%-ot.

Természetesen egyéb tényezők is befolyásolják egy sör minőségét. Sokat számít a felhasznált maláta mennyisége, a komlózás és – nem utolsó sorban – a gyártástechnológia is.

Ahogyan minden élelmiszer, úgy természetesen a sör esetében sem a pótanyagok határozzák meg egy termék minőségét. A felhasznált alapanyagok minősége és különbözősége alapvető befolyásoló tényező, ahogyan az alkalmazott gyártástechnológiai folyamatok  eltérései is okozhatnak sör és sör között különbséget.

Érdekel a sörgyártás folyamata?
Korábbi cikkünkben mindent megtudhatsz róla!

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook