Tejföli kísérlet, avagy hogyan buktatható le egy hamis tejföl?

Régi módszer, de hatásos. Egy doboz tejföl, egy kis liszt és némi jód kell hozzá. Többeknek az iskolapadból is emlékezetes lehet a kísérlet, otthonunkban mégsem ajánlott elvégezni. Figyelem, tudományos cikkünk következik!

Mivel ehhez a kísérlethez, vagyis a keményítő kimutatásához a jód kálium-jodidos vizes oldatát, az úgynevezett Lugol-oldatot használják, így ez házilag nehezen kivitelezhető, de ha „kísérlet-receptet” osztanánk meg olvasóinkkal, valahogy így hangozhatna.

A kísérlet maga

Végy egy doboz tejfölt! – mindjárt az elején kezdve a kísérletet. Külön tálakba tegyünk egy-egy evőkanállal belőle. Az egyikhez keverjünk egy kanálnyi lisztet, majd jól keverjük el benne. Ha készen vagyunk, jöhet a jód!

Mindkét tálkába csepegtessünk jódot. Az egyik tálka, amelybe csak a tejfölt tettük, barna színű marad, mivel nem található benne keményítő. A másik tálkában, amelyikben a lisztezett tejföl lapul, mélykék, szinte fekete színűre fog változni. Mindez a jód és a keményítő színreakció jelenségének köszönhető.

Fontos! A hamisítási próba elvégzése után
a jódozott tejföl emberi fogyasztásra nem alkalmas!
A jód és a keményítő színreakciójáról bővebben

Mint minden gabona, a búza is tartalmaz keményítőt. Így ha a liszttel hamisított tejfölbe jódoldatot csepegtetünk, az eredetileg barna színű jódoldat sötétkékre színeződik. Ennek oka, hogy a keményítő a jóddal mélykék színű adszorpciós vegyületet képez.

Ez a reakció kis mennyiségű keményítő kimutatására is alkalmas. A színváltozás azonnal érzékelhető. Érdekesség, hogy melegítés hatására megszűnik az elszíneződés, hűtés hatására viszont a kék szín ismét megjelenik.

Miért is érdekes ez a kísérlet?

Annyi bizonyos, régi időkre vezet vissza, egészen a helyi piacok ellenőrzésének kezdetéig. Régebben ugyanis a tejfölt úgy hamisították, hogy liszt és tej keveréket, illetve lisztből főzött csirizt adtak a tejfölhöz, így növelve mennyiségét és javítva annak állományát. Akkoriban a helyi piacokon, vásárokon a hatóság szakemberei a jód segítségével a helyszínen is könnyedén ki tudták szűrni a hamisított termékeket.

Manapság a tejföl hamisítására a „lisztes módszer” már egyáltalán nem jellemző. Nagyüzemi szinten napjainkban inkább a növényi zsírral való hamisítás fordulhatna elő, de szerencsére ez is rendkívül ritka jelenség.

A NÉBIH Szupermenta tejföl és laktózmentes tejföl terméktesztjén a hamisítást is ellenőriztük, és megállapítottuk, hogy az ellenőrzött 40 tejtermék egyikét sem hamisították növényi zsírral, illetve más nem engedélyezett adalékanyagot sem adtak hozzájuk.

 

 

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook