Újabb NÉBIH termékteszt: megnyugtató eredmények narancs fronton

Az élénk szín garancia a finom ízre? A narancs húsába valóban „beszivároghat” a növényvédőszer? A NÉBIH átfogó narancs terméktesztjéből most minden kiderül.Tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsot vett górcső alá februárban a NÉBIH. A szakemberek a laborvizsgálatokon „ízekre szedték” a déligyümölcsöket: 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire végeztek méréseket, de természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem.

szupermenta_dobogo_narancs

A részletes eredmények ide  kattintva érhetőek el táblázatban.

Ami a laborban kiderült:

  • A tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak.
  • A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot.
  • Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
  • A gombaölő hatású növényvédő szerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony.
  • Kísérleti jelleggel megvizsgáltuk a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kg terméket kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.

A C-vitamin tartalomról elmondható, hogy nagyjából mindegyik minta a tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g mennyiséget, ami azt jelenti, hogy egy darab narancs fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét. A magyar felnőtt lakosság számára ajánlott napi C-vitamin bevitel 90 mg/nap. (forrás: OÉTI)

  • Valamennyi minta bőven meghaladta a cukorsav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek.
  • A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g C-vitamin mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.

A kedveltségi teszten íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából vizsgálták a gyümölcsöket. A kóstolók – nem meglepő módon – az édesebb, vagyis magas cukorsav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek.

Az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre.

Kedveltség szempontjából első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook