Image default

Szeressük házi kedvencünket, de legyünk tudatosak!

Interjú Dr. Nemes-Terényi Melindával, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatóságának osztályvezetőjével

A Szupermenta korábbi kutyasampon tesztje alkalmával érintettünk számos olyan kutyaápolási kérdést, amelyek a felelős állattartók számára sok esetben segítséget nyújthatnak. Manapság rengeteg féle kutyák és macskák számára gyártott samponnal találkozhatunk az áruházak polcain és az állatorvosi rendelőkben. Ezek lehetnek állatgyógyszerek, biocid termékek, gyógyhatású készítmények vagy ápolószerek. Na de melyiket mikor használjuk?

Dr. Nemes-Terényi Melinda, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatóságának osztályvezetője segít eligazodni a termékek között.

 • Mire érdemes figyelni, ha kutyasampont választunk?

Először is arra, hogy milyen állatnak vásároljuk a sampont, és hogy milyen céllal vásároljuk. Hogy betegséget kezelünk-e vagy csupán az állat bundáját szeretnénk ápolni. A gyógyszerek között vannak olyan hatóanyagok, amelyek kutyáknak adhatók, de macskáknak nem, vagy épp fordítva. Mindenképpen oda kell figyelnünk az összetevőkre, amelyeket a gyártó minden esetben feltüntet a termék címkéjén. Lehetséges, hogy a kutyasampon tartalmaz olyan anyagot, amelyre mi magunk vagyunk allergiásak. Ilyen lehet például a nercolaj vagy egyéb, ezekben a samponokban gyakran előforduló növényi vagy ásványi anyag. És persze előfordulhat az is, hogy állatunknak van ismert allergiája. Kiemelt jelentőségű hatóanyag a sok állatgyógyászati készítményben megtalálható permetrin. Ez egy piretroid származék, amely bolha-, és kullancsirtó, illetve riasztó hatással is rendelkezik, de szigorúan csak kutyákon alkalmazható, ugyanis a macskák rendkívül érzékenyek rá, és esetükben súlyos mérgezést okozhat. Ezen kívül arra is nagyon érdemes figyelni, hogy a kiválasztott terméknek legyen Nébih-es nyilvántartási- vagy engedélyszáma is. Előbbi a gyógyhatású termékeken, ápolószereken szerepel, míg az állatgyógyászati készítmények és a biocidok engedélyszámmal rendelkeznek. Ezek a „számok”, garantálják, hogy a hatóság engedélyezte, szemmel tartja, ellenőrzi a szóban forgó termékeket. Panasz vagy minőségi hiba esetén fontos kiindulási alapot jelentenek egy kivizsgálás során. Ha valaki internetről, vagy más nem hivatalos forrásból szerzi be ezeket a termékeket, könnyen előfordulhat, hogy nem engedélyezett készítményt vásárol. Ekkor gyakorlatilag lemond a hatósági garanciáról és panasz esetén nem tud kihez fordulni.

 • Ezek szerint, amikor a kedvencünket megfürdetjük, csak kutyák számára használható sampont használjunk vagy alkalmazhatunk emberek részére készült sampont is?

Mindenképpen jobb, ha kutyasampont használunk, hiszen ezeket a termékeket állatok számára fejlesztették. A bőrük összetétele, pH értéke más, mint az embereké, így könnyen előfordulhat, hogy érzékenyebbek bizonyos hatóanyagokra. Az állatoknak készült fürdetőszerek sokszor koncentrátumként kaphatók, azokat használat előtt a megadott arányban még fel kell hígítani. Az ember számára készült higiéniai termékeken ellenben sohasem látunk hígításra vonatkozó javaslatot – nem véletlenül. Egy kifejezetten érzékeny kutya nem feltétlenül viseli jól a bőrére, szőrére vitt emberi tusfürdő hatóanyagait.

 • Ha észrevesszük a kedvencünkön, hogy bolhás, mikor válasszunk gyógyszert tartalmazó sampont és mikor elegendő egyéb szer használata?

Gyógyszert akkor használjunk, ha szemmel láthatóak a bolhák, vagy a bolhák okozta tünetek, vagy esetleg egyéb élősködőket figyelünk meg az állatunkon. A bolhaellenes samponok jellemzően  rövid ideig hatnak és hamar megszüntetik a problémát, vagyis célzottan a baj gyors kezelésére szolgálnak. Ha viszont hosszabb távon szeretnénk megoldani a bolha-kérdést,  akkor inkább egy rácsepegtető oldat (spot-on), egy gyógyszeres nyakörv, vagy egy rágótabletta lehet a jó megoldás.  Léteznek ezeken kívül bolhariasztó, biocid termékek is, amik gerániumot tartalmaznak, ezért nem minősülnek gyógyszernek. Ezek csak a bolhafertőzés megelőzésére alkalmasak, és mivel természetes eredetűek, sokszor népszerűbbek is a kisállattartók körében, mint a gyógyszerek.

Dr. Nemes-Terényi Melinda

Ez is érdekelheti

 • Melyek azok a tünetek egy bolhával fertőzött állaton, amikor már érdemes inkább állatorvoshoz fordulni?

Ez alapvetően a saját tapasztalatainktól függ, hiszen mi ismerjük legjobban a saját kedvencünket. Ha viszont szemmel láthatóan nagyon vakaródzik a kutyánk, a bőre kisebesedett, úgy tűnik, hogy felülfertőződés alakult ki, akkor mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni. Egyéb esetben meg lehet próbálni a nem vényköteles készítmények használatát.

 • Mi a különbség a gyógyhatású készítmény és az ápolószer között?

Mind a gyógyhatású készítmény, mind az ápolószer lehet sampon. Ápolószert akkor alkalmazunk, ha a bőr tisztítása, ápolása, hidratálása a cél. Külön ápoló hatású sampon van például fehér, fekete vagy tarka kutyák számára, létezik folt-, vagy a szőr csillogását kiemelő termék is. Ezekben az esetekben mindenképpen az állat ápolása a célunk. A gyógyhatású készítmények esetében azonban már problémakezelésről van szó, de fontos tudni, hogy az ilyen jellegű készítmény önmagában nem alkalmas gyógykezelésre, csak kiegészítő kezelésre. Ha például seborrheás bőrgyulladása van egy kutyának, akkor mindenképpen gyógyszerrel kezeljük. Az állatorvosok a gyógykezelés mellett azonban sok esetben szükségesnek tartják a gyógyhatású termékek alkalmazását is. Kiegészítő kezelésként tehát hasznos lehet egy gyógyhatású készítmény, például ha sebes a kutya bőre, túlműködnek a faggyúmirigyei, a szőre bűzös, korpás, összetapadt.

 • Milyen gyakran és hogyan érdemes megfürdetni a kutyákat?

Rengeteg mindentől függ, így a szőrzet hosszúságától, az állat ápoltságától, és nem mindegy, hogy kültéren vagy lakásban tartott, vagy egy gyakran kiállításra vitt állatról beszélünk. Úgy gondolom, egy jól ápolt, sokszor átfésült, átkefélt bundájú kutyát havonta egyszer bőven elég megfürdetni. A túl gyakori fürdetés többet árt, mint használ.

 • Mi a véleménye azokról a termékekről, amelyeket kutyákra és macskákra egyaránt lehet használni?

Ha a terméken egyértelműen szerepel, hogy kutyák és macskák számára egyaránt használható, akkor minden további nélkül alkalmazhatjuk.

 • Egy felelős gazdinak milyen alapvető eszközökkel kell rendelkeznie, hogy megfelelően ápolhassa a háziállatát?

Amire véleményem szerint mindenképpen szükség van, az egy megfelelő minőségű szőrkefe. Természetesen ez függ a kutya szőrtípusától, hiszen egy hosszabb szőrű kutya esetében inkább fémből készült eszközt használunk, rövid szőrűeknél pedig sörtekefét. Az is fontos, hogy kiskorától hozzá kell szoktatnunk az állatot ennek használatához. Ha csak akkor kezdjük el kefélni a szőrét, amikor nagyon összecsomósodott, bogánccsal teli, akkor a kutyának finoman szólva nem lesz ezzel kapcsolatban jó élménye, és közelharccá válhat az egyszerű ápolási folyamat. A kefén kívül persze számtalan hasznos eszköz lehet még a segítségünkre, ilyenek a nyíró-, és trimmelőgépek vagy a speciális bontófésű. A legfontosabb az, hogy óvatosan, ügyesen és magabiztosan nyúljunk az állathoz, illetve ha valamelyik folyamat meghaladja a képességeinket, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

 • Kölyökkutyák esetében a kifejezetten számunkra gyártott termékeket érdemes használni?

Mindenképpen. A kölyökkutyák érzékenyebbek lehetnek számos hatóanyagra vagy anyagra, amelyek a termékekben megtalálhatóak. Azok az anyagok, amelyek felnőtt, egészséges kutyák esetében semmilyen problémát nem okoznak, a kölyökkutyáknál allergiás reakciókat idézhetnek elő. Ezért kifejezetten korosztály szerinti samponokat használjuk, és feltétlenül tartsuk be a vonatkozó utasítást, ami a nyilvántartásba vett készítményen megtalálható.

 • Manapság egyre bővül a szőrápolási termékek választéka. A piacon találhatunk balzsamot, szőrtápláló, fényesítő készítményeket is. Mi a szakmai állásfoglalás ezekben az esetekben?

Nagyon sokféle célból tartják az állatokat. Nem ugyanolyan megítélése van egy gyermek miatt megvásárolt kutyának, aki később családi kedvenc lesz, mint egy tenyészkutyának, amellyel kéthetente kiállításra járnak. Így a piac diktál. Amire igény van, arra előbb-utóbb lesz kínálat is. A magam részéről egyes kutya illatszereket, vagy speciálisan a kutya-körömlakkot túlzásnak tartom, pedig ilyenekre is akad példa.

 • Budapesten egyre több önkiszolgáló kutyamosó működik. Érdemes ezt a lehetőséget választani a kutyatartóknak? Vagy inkább bízzuk kutyakozmetikusra ezt a feladatot?

Szerintem ez is saját döntésen múlik. Ha valaki nem tudja otthon megoldani vagy valamiért akadályba ütközik a kutya fürdetése, akkor lehetősége van ilyen helyre elvinni az állatát. Viszont a járványügyi szempontokat ebben az esetben is figyelembe kell venni. Ha egy helyen sok kutya található és a helyszínen láthatóan nem megfelelő a fertőtlenítés lehetősége, akkor előfordulhat, hogy fertőzés érheti házi kedvencünket. Alaposan vegyük tehát szemügyre a kiválasztott helyet, mielőtt az állatot odavisszük.

 • A kutyakozmetikusok ugyanazokkal a szerekkel dolgoznak, mint az átlag gazdik, vagy hasonlóan a humán szépségiparhoz, itt is vannak speciális, szakembereknek gyártott szerek?

Valóban, hasonlóan az emberi szépségiparhoz, használatosak professzionális szerek is. Rengeteg olyan készítményt vettünk már nyilvántartásba, amelyeket kifejezetten kutyakozmetikusok használnak.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk