A grillsajt terméktesztünk kiegészítéseként kistermelői termékeket is vizsgáltunk. Ha kíváncsi, hogy egy kistermelői grillsajtra milyen jelölési előírások vonatkoznak, olvasson tovább!
A kistermelői sajtok jelölésének vizsgálatánál az alábbi jogszabályok előírásait kell figyelembe venni:
- Az agrárminiszter 60/2023. (XI. 15.) AM rendelete a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről
- Az 1169/2011/EU rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról
- A földművelésügyi miniszter 36/2014. (XII. 17.) FM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról
- A 152/2009. (XI.12.) FVM rendelete 13. mellékletében megjelent Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1 számú előírása a tejtermékekről
A kistermelői sajt jelölésének kötelező elemeit alapvetően az határozza meg, hogy csomagolt vagy csomagolatlan formában és milyen értékesítési helyszínen kínálják eladásra.
Előrecsomagoltan értékesített kistermelői sajt
Ha a kistermelő az általa előállított élelmiszert előrecsomagoltan értékesíti, be kell tartania – a tápértékjelölés kivételével – az élelmiszerek tájékoztatásáról szóló európai uniós jogi aktusokban és az Éltv. végrehajtására kiadott jogszabályokban meghatározott jelölési követelményeket. A csomagoláson fel kell tüntetni továbbá az élelmiszer megnevezése előtt a „kistermelői” jelzőt.
Közvetlen értékesítés a végső fogyasztónak – gazdaság helyén, helyi termelői piacon, piacon, vásáron, alkalmi rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusítóhelyen és
kiskereskedelmi létesítmény részére történő értékesítés
Vendéglátó-ipari létesítmény részére történő értékesítés
A csomagoláson kötelezően feltüntetendő információk
Egy kistermelői sajt csomagolásán az alábbi információkat kell feltüntetni:
– a kistermelő nevét és címét vagy a gazdaság helyének címét,
– a termék megnevezését a „kistermelői” jelzővel kiegészítve,
– a termék nettó tömegét,
– az összetevők* felsorolását az összetevőket előállításkor mért tömegük csökkenő sorrendjében, pl. az „Összetevők:” szót követően,
– allergének feltüntetését az összetevők között kiemelten**,
– a termék fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési időtartamát NAP/HÓNAP/ÉV sorrendben,
– amennyiben szükséges, a különleges tárolási és felhasználási feltételeket,
– nagyobb kiszerelésű termék esetén a csomagolás felbontása utáni megfelelő tárolása, illetve felhasználása érdekében a tárolási feltételeket és/vagy a felhasználhatósági időt.
Az előrecsomagolt kistermelői sajt jelölésénél is figyelembe kell venni továbbá a tejtermékekről szóló Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1. számú előírásában külön a sajtokra vonatkozó jelölési követelményeket is:
– előírt megnevezések használata a különböző sajt termékcsoportokban (pl.: friss sajt stb.)
– a megnevezéshez kapcsolódóan az állományjellemző csoport név feltüntetése egyes sajt termékcsoportokban (pl.: lágy, kemény sajt oltós alvasztású, érlelt sajtok esetén),
– a zsírfokozat kötelező feltüntetése (pl.: sovány, zsíros stb.),
– egyéb sajátosságok feltüntetése szükség esetén (pl.: penésszel, rúzsflórával és sólében érlelt stb.).
* Az összetevők felsorolása nem kötelező olyan sajtok esetében, amelyek előállításához kizárólag tej eredetű alapanyagokat, enzimeket, mikrobatenyészeteket, valamint – a friss és ömlesztett sajtoktól eltérő típusoknál – étkezési sót használtak fel, és ezen kívül más anyag nem került felhasználásra.
** pl.: „sajt” szó egyértelműen utal az allergénre (pl. tej), ezért az élelmiszeren nem kötelező allergénként feltüntetni (pl. vastag betűvel) az összetevők felsorolásában, illetve nem szükséges pl. az összetevők felsorolása hiányában külön jelezni a címkén.
Amennyiben a termék nyers tejjel készült és nem esett át a hőkezeléssel egyenértékű fizikai vagy kémiai kezelésen, akkor a termék címkéjét ki kell egészíteni a „nyerstejjel készült” szavakkal.
A 1169/2011/EU rendelet 8. cikk (7) bekezdés alapján vagy minden kötelező információ a jelölésen van, vagy az élelmiszerre vonatkozó kereskedelmi dokumentációban, amennyiben garantálható, hogy az ilyen dokumentációt az élelmiszerhez csatolják, vagy legkésőbb szállításának időpontjáig elküldik.
Az alábbi adatokat a forgalmazásra szánt előrecsomagolt élelmiszereket tartalmazó gyűjtőcsomagoláson is fel kell tüntetni:
– termék neve,
– a termék fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési időtartama NAP/HÓNAP/ÉV sorrendben
– a különleges tárolási és felhasználási feltételek,
– a kistermelő neve és címe vagy a gazdaság helyének címe.
Csomagolás nélkül értékesített kistermelői sajt
Közvetlen értékesítés a végső fogyasztónak – gazdaság helyén, helyi termelői piacon, piacon, vásáron, alkalmi rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusítóhelyen
Kiskereskedelmi létesítmény részére történő értékesítés
Vendéglátó-ipari létesítmény részére történő értékesítés
A kihelyezett termék előtt/mellett kötelezően feltüntetendő információk
A kihelyezett termék előtt az árusítónak fel kell tüntetni:
– a kistermelő nevét, címét vagy a gazdaság helyének címét,
– FELIR azonosító számát,
– a termék nevét (Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1 számú előírása szerint).
Nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt sajt értékesítése esetén az értékesítés helyén jól látható és az adott termékkel egyértelműen összekapcsolható módon fel kell tüntetni a „nyers tejből készült” kifejezést.
A kiskereskedelmi létesítménynek az árusítás helyén fel kell tüntetnie:
– a kistermelő nevét,
– FELIR azonosító számát,
– a termék nevét (Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1 számú előírása szerint), előtte a „kistermelői” jelzőt.
Nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt sajt értékesítése esetén az értékesítés helyén jól látható és az adott termékkel egyértelműen összekapcsolható módon fel kell tüntetni a „nyers tejből készült” kifejezést.
Egyéb információk a termékről
A végső fogyasztót kérésére tájékoztatni kell a sajt
a) összetevőiről,
b) tömegéről,
c) fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejéről,
d) különleges tárolási feltételeiről, fogyaszthatósági idővel rendelkező termék esetében.
A nem előrecsomagolt élelmiszerben megtalálható allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőkről való tájékoztatásra a 36/2014. (XII. 17.) FM rendeletben foglaltakat kell alkalmazni (jelen esetben a sajt szó már jelzi a tej allergén összetevőt, külön tájékoztatás nem szükséges, ha a tejen kívül nincs jelen más allergén).
A kistermelő írásban tájékoztatja a kiskereskedelmi létesítmény üzemeltetőjét
a) a termék összetevőiről és tömegéről,
b) az élelmiszer fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejéről,
c) a különleges tárolási feltételekről,
d) a termékben megtalálható allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőkről (a tájékoztatásra a 36/2014. (XII. 17.) FM rendeletben foglaltakat kell alkalmazni, de jelen esetben a sajt szó már jelzi a tej allergén összetevőt, külön tájékoztatás nem szükséges, ha a tejen kívül nincs jelen más allergén).
A fentiek alapján tudja a kiskereskedelmi létesítmény a vásárlóját tájékoztatni ezekről annak kérésére.
A kistermelő írásban tájékoztatja a vendéglátó-ipari létesítmény üzemeltetőjét
a) a termék összetevőiről és tömegéről,
b) az élelmiszer fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejéről,
c) a különleges tárolási feltételekről,
d) a termékben megtalálható allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőkről (a tájékoztatásra a 36/2014. (XII. 17.) FM rendeletben foglaltakat kell alkalmazni, de jelen esetben a sajt szó már jelzi a tej allergén összetevőt, külön tájékoztatás nem szükséges, ha a tejen kívül nincs jelen más allergén).




