Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kistermelők által előállított termékek. A „kistermelő” jogszabályban meghatározott fogalom, a kistermelő által végezhető tevékenységekhez konkrét feltételek és előírások tartoznak. Lássuk a részleteket!
A kistermelői tevékenység végzését az élelmiszer előállítás helye szerint illetékes járási hivatalnak kell bejelenteni. A 60/2023 (XI.15.) AM rendelet két mennyiségi kategóriába sorolja a kistermelőket: I. és II. kategória.
A rendelet mindkét kategória esetében maximalizálja a hetente, valamint az évente előállítható mennyiséget. Ebből a szempontból jelentős különbség van közöttük: a II. kategóriában körülbelül kétszer-háromszor annyi terméket állíthatnak elő, mint az I. kategóriában. Például tej és tejtermékek esetén – melyet kizárólag akkor hozhatnak forgalomba, ha a tejtermelő állomány mentes a gümőkórtól és a brucellózistól – az I. kategóriába tartozó kistermelő napi maximum 200 litert értékesíthet, míg a II. kategóriában legfeljebb 500 litert.
A II. kategóriába tartozó kistermelők nemcsak saját termelésű, hanem hazai eredetű, vásárolt alaptermékeket is használhatnak az élelmiszer előállításához (tejtermékek esetén például tej, fűszerek). Azonban szigorúbb higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, mint az I. kategóriába tartozó társaiknak: például az élelmiszer-ellőállítás csak erre kijelölt helyiségben történhet, kötelező mikrobiológiai vizsgálatok elvégzése és egyszerűsített HACCP dokumentáció vezetése mellett, valamint az adott tevékenységhez előírt szakképzettséget is igazolni kell.
Mindkét kategóriára érvényes, hogy előrecsomagolt termék értékesítése esetén be kell tartani a jelölési követelményeket (a tápértékjelölés kivételével), valamint a csomagoláson fel kell tüntetni az élelmiszer megnevezése előtt a „kistermelői” jelzőt.
Fontos szabály továbbá, hogy a kistermelői élelmiszerek kizárólag belföldön, bizonyos termékek pedig csak szűkebb földrajzi területeken értékesíthetők.
Az előírások betartása az élelmiszerbiztonságot garantálja.
Forrás: 60/2023 (XI.15.) AM rendelet




