A menta azontúl, hogy egy sokoldalú gyógynövény, a konyhában fűszernövényként is sokféleképpen felhasználható. Ételek és italok ízesítésére, díszítésére egyaránt alkalmas kellemes illata, valamint különleges íze miatt. Cikkünkben adunk néhány tippet.
Mentatea
Elkészítése rendkívül egyszerű és gyors: egy evőkanál szárított mentalevelet egy bögrébe helyezünk, majd hozzáöntünk 1,5 dl forró vizet. 5-10 percig állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Fogyasztás előtt ízlés szerint édesíthetjük.
A mentatea serkenti az agyműködést és a gondolkodást, segít az álmosság, valamint a fáradtság leküzdésében, de az emésztésben is. Mivel nem tartalmaz koffeint, így egész nap, akár este is iható, azonban nem ajánlott napi négy csészénél többet fogyasztani belőle.
Mentás hűsítők
Koktélok, limonádék és szörpök gyakori összetevője vagy kiegészítője a menta.
A hagyományos limonádéban, esetleg különböző gyümölcsszörpökben felhasználva igazán kellemes, frissítő italokat készíthetünk, melyek tökéletesnek bizonyulnak egy meleg nyári napon.
A koktélok közül a Mojito az egyik legismertebb, melynek elengedhetetlen összetevője a menta. Az eredeti, alkoholos verzió fehér rum alapú, de alkoholmentes italként is népszerű.
Mentás főétel?!
Elsőre furcsának tűnhet, de a menta halakhoz és húsokhoz is kitűnő választás lehet. Az angol konyhában például a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz. Érdemes kipróbálni a mentával ízesített zöldborsópürét is halhoz kínálva.
Mentás desszertek
A menta nemcsak a citromhoz, a gyümölcsökhöz passzol nagyszerűen, tökéletes alapanyag különböző csokoládés desszertekhez is. A megmosott és apróra vágott mentaleveket egyszerűen keverjük az adott sütemény tésztájába vagy krémjébe. A desszert mentolos karakterét ízlés szerint befolyásolhatjuk egyrészt a használt menta fajtájával (borsmenta, fodormenta stb.), másrészt a mennyiségével is.
Forrás: MDOSZ 2013/1