Image default

Mik is azok az egészségre vonatkozó állítások?

Bevásárlásaink során sokszor találkozhatunk olyan élelmiszerekkel, melyek nagy betűkkel hirdetik a csomagoláson, hogy valamilyen előnyös hatást gyakorolnak egészségünkre, például „a C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez” vagy „a D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához”. Ezeket nevezzük egészségre vonatkozó állításoknak. A termékek csomagolásán való használatuk esetén szigorú uniós előírásoknak kell megfelelni.

Ez is érdekelheti

Az Európai Unióban csak bizonyos, engedélyezett egészségre vonatkozó állítások használhatóak, amelyek listája uniós rendeletben jelenik meg. Ezeket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) bírálja el, és általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokkal kell őket alátámasztani. Az állítások használata nem kötelező a gyártók számára, de ha mégis úgy döntenek, hogy ilyen jelzést használnának, be kell tartaniuk pár fontos szabályt.

Például, a feltüntetett állítások nem vezethetik félre a vásárlót, nem ösztönözhetnek túlzott élelmiszerfogyasztásra, nem kelthetnek kétséget más élelmiszerek fogyaszthatósága iránt, és nem kelthetnek félelmet a fogyasztóban. Valamint nem sugallhatják azt, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend nem biztosít megfelelő mennyiségű tápanyagot.

Ezenkívül az állítások abban az esetben tüntethetőek fel, ha bizonyos kiegészítő elemeket is feltüntetnek, mint például a változatos és kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód jelentőségére vonatkozó kijelentést, a kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyiséget. Ezeken kívül kötelező tápértékjelölést is feltüntetni azokon az élelmiszereken, amelyeken egészségre vonatkozó állítást tüntetnek fel.

Fontos azt is tudni, hogy vannak úgynevezett „általános” egészségre vonatkozó állítások, mint például az „egészsége érdekében” vagy „fitt” szavak, amelyeket csak akkor szabad feltüntetni, ha ezeket az uniós nyilvántartásban szereplő, engedélyezett egészségre vonatkozó állítások listájáról valamely konkrét egészségre vonatkozó állítás követi.

Fontos tudnunk, hogy az állítás nem csak szöveges lehet. Közlések, képi, grafikus vagy jelképes ábrázolások is minősülhetnek egészségre vonatkozó állításnak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) is készített összefoglaló videót a témában.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk