Befőzni jó! Kicsit macerás, mert időigényes, gondos előkészítést és folytonos kevergetést igényel, de az eredmény mindenképpen megéri! Akár süteményhez használjuk, akár önmagában fogyasztjuk, az ízhatás össze sem hasonlítható. Hiába a házi, az házi!
Bár pozitívum, hogy a legtöbb bolti lekvárkészítményt is hőkezeléssel tartósítják, a cukortartalmuk mégis meghaladja az otthon gyakran használt receptekét. Jó tudni, hogy a bolti készítmények jelölésén a gyümölcstartalom mellett, az összcukortartalmat külön fel kell tüntetni (kivéve, ha a tápértékjelölésben szerepel), ami számszerűleg tartalmazza az adott gyümölcs cukortartalmát is, így lehet az, hogy egy 100 g-os termékben 60 % cukor és 45% gyümölcs található. A gyártók is egyre inkább törekednek arra, hogy minél kevesebb egyéb összetevő kerüljön a termékekbe (sűrítőanyagok, tartósítók), de azért mindenkit bátorítanánk az otthoni befőzésre, mert befőzni jó!