A gyümölcslevek napjainkban sokak szerint a megosztó élelmiszerek közé tartoznak. Van, aki szerint remek vitamin- és ásványi anyag-források, mások szerint magas cukortartalmuk miatt inkább kerülendők, egyesek pedig a koncentrátumból készült levekben nem bíznak. Cikkünkben Antal Emese dietetikust, szociológust, a TÉT Platform szakmai vezetőjét kérdeztük arról, hogy oltsuk-e szomjunkat narancslével.
„Valóban, a gyümölcslevekkel kapcsolatban sok a pro és kontra érv”– mondta a szakértő- „Elsősorban az egész, friss, vitamindús gyümölcs fogyasztását ajánljuk.” Hozzátette még, hogy bár egyértelműen érdemes a levek helyett a teljes, rosttal és ásványi anyagokkal teli gyümölcsöt elfogyasztani, mégis ajánlható a gyümölcslé olyanoknak, akik nem tudnak sok gyümölcsöt fogyasztani. „Arra viszont figyeljünk, hogy a folyadékfogyasztásunk csak kisebb részét tegyék ki ezek, hiszen egy két decis pohár narancslé is 80-100 kalóriát tartalmazhat, így az energiatartalmuk figyelembevételével fogyasszuk.”
Ez is érdekelheti
Ami a szakértő szerint viszont a gyümölcslevek előnye, hogy általuk olyan gyümölcsöket is fogyasztunk, amihez frissen ritkán jutunk hozzá, mint például a gránátalma vagy erdei gyümölcsök. Ha ilyen leveket iszunk, értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthat szervezetünk, és persze élvezeti értékük sem elhanyagolható.
„A frissen facsart narancslé előnye, hogy biztosan kizárólag narancsot tartalmaznak. Figyelni kell azonban a megfelelő technikára, nehogy kórokozók kerüljenek az innivalóba”– folytatta Antal Emese. „A 100%-os dobozos levek nem rossz alternatívák, viszont például a rosttartalmuk nagyon változó lehet, gondoljunk a szűrtre és a gyümölcshúst tartalmazóra.” Hozzátette még, hogy a dobozos termékek esetén sokszor utólag pótolják a C-vitamint a lében, hogy mindig nagyjából azonos legyen a C-vitamin-tartalom, és ezek a termékek komoly minőségbiztosítási folyamaton is átesnek. Így ezekben a narancslevekben akár magasabb is lehet a vitamintartalom, mint a frissen facsartban, főleg, ha a gyümölcsöket jó ideig tároltuk, mielőtt kifacsartuk volna.
„A lényeg tehát, hogy egyszer-egyszer nyugodtan elkortyolhatunk egy frissítő, hűs narancslét, de ne próbáljuk meg részben vagy egészben kiváltani velük a megfelelő vízfogyasztást, és ne a friss zöldségek és gyümölcsök helyettesítőjeként tekintsük rájuk.” – összegezte a szakértő.