Image default

A facsarni való narancsokról

Legújabb Szupermenta tesztünkben frissen facsart narancsleveket vizsgáltunk. Ezzel kapcsolatban arra kerestük a választ, hogy milyen narancsokat érdemes facsarni, és vajon az olcsó citrusnak híg- e a leve.

Manapság a legtöbb boltban egész évben lehet friss narancsot kapni, viszont a gyümölcsök gyakran olyan különbözőek, mintha nem is ugyanazzal a fajjal lenne dolgunk. Egyszer vastag héjúak, a gyümölcshús szinte elveszik bennük, máskor annyira papírvékony a héj, hogy alig bírjuk a citrusokat meghámozni… Ennek oka, hogy bizony az almához, körtéhez hasonlóan a narancsnak is rengeteg fajtája van, amelyek máshogy néznek ki, más időben érnek és a felhasználásuk is különbözhet.

Ez is érdekelheti

Facsarható-e az étkezési narancs?

A frissen facsart narancsleveket készítő helyek vizsgálatakor azt láttuk, hogy az összes hely a ’Nave-Late’ nevű fajtát használta a facsarásra. Ez a gyümölcs a Navel fajtacsoportba tartozik. (Érdekesség, hogy tavalyi friss narancs terméktesztünkön egy görögországi Navel fajta lett a kedvenc!) A Navel fajtákat elsősorban nem légyártásra használják, inkább friss fogyasztásra való, édes narancsok, vastag, de könnyen hámozható héjjal. Általában ipari légyártásra a Valencia fajtakör fajtáit szoktak használni, ami kicsit lédúsabb és vékonyabb a héja. Mégis, ebben az időszakban azért használják a Nave-Late narancsot facsarásra, mert ez található a piacon nagy mennyiségben, a Valencia szürete és importja csak most, áprilisban kezdődik.

Ha otthon szeretnénk facsarni, leginkább csak abból tudunk kiindulni, hogy mit lehet kapni éppen a boltokban, azaz télen Navel-t, nyáron Valencia-t tudunk vásárolni. Létezik viszont egy Ortanique nevű narancs-mandarin hibrid, melynek kiugróan magas létartalma van, ezért facsarásra az egyik legjobb gyümölcs- viszont magas ára miatt használata ritka az iparban.

Olcsó narancsnak híg a leve?

Tesztünk során azt is megfigyeltük, hogy a helyek másodosztályú narancsot használtak facsarásra. Viszont aggodalomra semmi ok! A másodosztályú narancs leve ugyanolyan kiváló, mint az első osztályúé!

A magyarázat az, hogy a másodosztályú narancs kevésbé egységes megjelenésű (mint a magasabb osztályba tartozók), alakhibák, héjhibák előfordulhatnak. De nagyon fontos, hogy sosem lehet rohadt, vagy valamilyen okból fogyasztásra alkalmatlan, tehát a belsejét nem befolyásolja az, hogy „csak” másodosztályú a termék.

Tehát a facsarók azért használnak másodosztályú terméket, mert a már említett hibák csak a termék megjelenését rontják, a levére viszont nincsenek hatással, de természetesen az áruk alacsonyabb. Ráadásul, általában a másodosztályú narancs sokszor kisebb, ami éppen megfelelő a facsarógépek szempontjából.

Frissen facsart narancslé terméktesztünk eredményeiről korábbi cikkünkben olvashatnak!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk