Image default

Kókuszos szaloncukrok a Szupermenta karácsonyfáján

Karácsony közeledtével egyre fontosabb kérdés lehet, hogy milyen szaloncukor kerüljön a kosarunkba. A Szupermentán a kókuszos ízű lett a befutó. Vajon biztonságosak? A gyorstesztből ez is kiderül! Máris mutatjuk az eredményeket!

Fókuszban a kókuszos szaloncukor

A kínálat felmérését követően összesen 19 kókuszos szaloncukor került a kosarunkba, melyek közül 4 édesítőszerrel készült. A tesztelt édességek között dobozos, zacskós, valamint lédig termékek is szerepeltek. Fajtájukat tekintve 15 mártott és 4 töltött szaloncukor is bekerült a tesztbe. Hat szaloncukor tejcsokoládé, kilenc étcsokoládé, négy pedig kakaós (ét)bevonómasszás bevonatú volt.

Lássuk a részleteket és az eredményeket!

Laboratóriumi vizsgálatok:
  • mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella, E. coli)
  • allergének (dió, tejfehérje, glutén)
  • transzzsírsavtartalom
  • szemszám
  • bevonatarány
  • cukortartalom
  • édesítőszertartalom

szaloncukor laborfotó

Mikrobiológiai vizsgálatok

Az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok részeként ellenőriztük a Salmonella és az E. coli baktérium esetleges jelenlétét.

Megnyugtató eredmény született, ugyanis a laboratóriumi mérések szerint minden termék megfelelt az előírásnak.

Allergének ellenőrzése

Szúrópróbaszerűen ellenőriztük a különböző allergének esetleges jelenlétét azokban a termékekben, melyek jelölésén nem szerepelt allergén anyag jelenlétére utalás. A kókuszos szaloncukrok esetében dió, tejfehérje és glutén allergénekre vonatkozó vizsgálatokat végeztünk.

A vizsgálatok ebben az esetben is megnyugtató eredménnyel zárultak, ugyanis egyik esetben sem merült fel kifogás az allergéntartalmat illetően.

Transzzsírsavtartalom ellenőrzése

A transzzsírsavak olyan anyagok, amelyeknek az egészségre gyakorolt káros hatása ismert, ezért a régóta alkalmazott hazai előírás után már uniós rendeletben is szabályozott a mennyisége.

Egyik vizsgált termékben sem haladta meg a mért transzzsírsavtartalom a legfeljebb 2 grammot 100 gramm zsírra vonatkoztatva.

Cukor- és édesítőszertartalom

A tesztben résztvevő 15 cukorral készült szaloncukor cukortartalma 31,0-66,2 tömegszázalék között mozgott.

Négy szaloncukor édesítőszerrel, a jelölésük szerint szorbitol, eritritol, szteviol-glikozidok és/vagy maltitol felhasználásával készült, melyet a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítettek.

Szemszám

A Magyar Élelmiszerkönyv a minőségi követelmények között valamennyi szaloncukorra vonatkoztatva meghatározza, hogy 1 kg termékben legalább 70 szem legyen.

A tesztelt szaloncukrok mindegyike megfelelt az előírásnak.

Bevonatarány

A szaloncukrok esetében fontos kérdés, hogy milyen a töltelék és a bevonat aránya. Épp ezért a szakemberek ellenőrizték, hogy megfelelnek-e az előírásoknak.

Tudta?

Mártott szaloncukor: korpusza ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával bevont. A bevonat aránya legalább 20%.
Töltött (formázott) szaloncukor: külső része ét-, tej-, fehércsokoládé vagy bevonómassza. A burok aránya a termék összes tömegének legalább 25%-a.

A vizsgálatok alapján a szakértők rendben találták a szaloncukrok bevonatarányát.

Hatósági jelölés- és dokumentum-ellenőrzés ezúttal nem történt, de a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján a szakemberek minden vizsgálati eredményt rendben találtak.

Szupermenta-tipp

A boltok polcain különböző kókuszos szaloncukrokkal találkozhatunk, ezért érdemes vásárláskor alaposan elolvasni a jelölésen feltüntetett információkat, hogy a számunkra legmegfelelőbb karácsonyi édességet válasszuk.

Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk