A pezsgőbontás jellegzetes hangja, a gyöngyöző buborékok a pohárban, gyümölcsös ízek – rendszerint a különleges, ünnepi hangulat részei. Évzáró tesztünk főszereplői a száraz rozé pezsgők voltak, melyeknek még a buborékjait is megvizsgáltuk. Lássuk a részleteket és az eredményeket!
Legyen szó születésnapi összejövetelről, esküvőről, szilveszteri buliról vagy egyéb jeles eseményről, leggyakrabban valamilyen pezsgőt választunk a koccintáshoz. Éppen ezért a boltok polcain egész évben széles a kínálat, de karácsony és újév közeledtével még keresettebb az ünnepek slágerterméke.
A Szupermenta „poharába” ezúttal rozé pezsgők kerültek. A nagy kereskedelmi áruházláncok kínálata alapján 23 száraz rozé pezsgőt választottunk tesztelésre, melyek között 12 brut, 5 extra dry, 4 dry, valamint 1-1 brut nature és extra brut kategóriájú termék szerepelt. A 0,75 literes kiszerelésű italok közül 12 hazai és 11 külföldi volt. Elkészítési módjuk szerint 14 palackban, 9 pedig tartályban erjesztett volt.
Tudta?
A tradicionális pezsgőgyártás során a pezsgők második erjesztése és a seprőtelenítés is palackban történik. Ebben az esetben a seprő összegyűjtése a rázóállványokon a palackok forgatásával történik, ezt követi a palack nyakának lefagyasztása (degorzsálás) és a seprős fagyasztott rész kilövése. A lefagyasztott és kilőtt seprős részt reserveborral és/vagy expedíciós likőrrel pótolhatják a végső íz kialakítása érdekében.
A tartályos pezsgők (Charmat-eljárás) előállításakor a második erjesztés és a seprőtelenítés is tartályban történik, vagyis ennél a módszernél a teljes előállítási folyamat tartályban zajlik le. A tartályban előállított, elkészült pezsgő kerül majd palackba.
A rozé pezsgő termékteszt eredményközlő videójának szöveges leirata (pdf)
Laboratóriumi vizsgálatok:
- relatív sűrűség, 20/20 °C-on
- összes és tényleges alkoholtartalom
- összes extrakttartalom
- összes cukor
- szacharóz
- cukormentes extrakt
- összes sav (borkősavban kifejezve)
- illósav (ecetsavban kifejezve)
- összes és szabad kén-dioxid
- szén-dioxid 20 °C-on
- malvidin-3,5-diglükozid
- hamutartalom
- glicerin
- pH-érték
- C13 izotóp-arány vizsgálat

Alkoholtartalom
A tesztben résztvevő pezsgők alkoholtartalma – a jelölésük szerint – 10,5 és 12,5% között mozgott, melyet laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztünk.
A kapott mérési eredményeket megfelelőnek találták a szakemberek.
Cukortartalom
A tesztelt pezsgők édességi besorolás szerint brut nature, extra brut, brut, extra dry és dry kategóriába sorolhatóak. Ezen kategóriák definiálják, hogy az adott pezsgő cukortartalma milyen intervallumban mozoghat, ezért a vizsgálatok során ezt is ellenőrizték a szakemberek.
A laboratóriumban mért cukor mennyisége minden esetben megfelelt a jelölésen szereplő kategóriának.
Tudta?
Cukortartalom alapján hét kategóriára oszthatjuk a pezsgőket:
• A legédesebb a doux (vagy édes) pezsgő, melynek cukortartalma legalább 50 gramm literenként.
• Ennél kissé szárazabb a demi dec (vagy félszáraz) kategória, mely 32-50 gramm/liter cukortartalmú.
• Ezt követi a dry (vagy sec vagy száraz) pezsgő, 17-32 g/l cukorral.
• Extra dry (extra száraz) az a változat, ahol a cukortartalom 12-17 g/l között mozog.
• Ennél még szárazabb a brut pezsgő, melynek literjében maximum 12 gramm cukor található.
• A következő az extra brut legfeljebb 6 gramm per liter cukortartalommal.
• A legszárazabb pedig a brut nature, mely 3 gramm/liter cukornál nem tartalmazhat többet.
Buborékok nyomában
A palackban vagy tartályban zajló másodlagos erjedésből származó természetes szén-dioxid biztosítja a pezsgő minőségét és eredetiségét. Pezsgőnek ugyanis kizárólag az erjedésből származó szén-dioxidot tartalmazó italokat nevezhetjük, ellenkező esetben az ital csak a habzóbor vagy a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor nevet viselheti.
Az izotóp-vizsgálat segít ellenőrizni, hogy a buborékok valóban az erjedésből származnak-e, vagy a terméket esetleg mesterségesen szénsavasították-e ipari CO₂-vel. Szakembereink utánajártak, hogy a tesztelt pezsgők buborékai természetesek-e vagy mesterségesen kerültek-e az italba.
Kiváló eredményt kaptunk, ugyanis valamennyi vizsgált pezsgők szén-dioxid eredetét rendben találták a szakértők, vagyis mindegyik termék természetes, endogén forrásból származó szén-dioxidot tartalmaz.
Tudta?
Természetes esetben zárt erjedés során keletkezik a CO₂, amikor a borban lévő cukrok alkohollá és szén-dioxiddá bomlanak a természetes élesztőgombák (például Saccharomyces cerevisiae) segítségével. Exogén esetben a palackozás után külső forrásból, például ipari CO₂-ből adják hozzá a gázt, hogy buborékossá tegyék az italt.
Nagyító alatt a címke
A palackokon – a különleges nevek és izgalmas leírások mellett – egyéb hasznos információkat is találhatunk. A címkéknek eleget kell tenniük a jelölési előírásoknak: kötelező feltüntetni például az alkoholtartalmat és a Nébih által kiadott forgalombahozatali azonosítót. A hatósági felügyelők – a kereskedelmi áruházláncokban történő hatósági mintavételek során – minden terméknél vizsgálták a tételhez tartozó négybetűs forgalombahozatali azonosítót, és a hozzá tartozó számlákat/szállítóleveleket. Ellenőrizték a pezsgők nyomonkövethetőségét, valamint elvégezték a jelölésvizsgálatot.
Szakembereink öt pezsgő esetében állapítottak meg jelölési hibát.
Egy terméken a földrajzi árujelző feltüntetését kifogásolták a hatósági felügyelők, egy másik palack címkéjén pedig eltérést tapasztaltak a gyártó által jelölt alkoholtartalom és a magyar nyelvű kiegészítő címkén szereplő érték között.
Ma már a palackon elhelyezett QR-kód segítségével is szerezhetünk információt az adott termékről, ezért ezeket szintén ellenőrizték a szakértők. Három pezsgőnél állapítottak meg problémát: két ital esetében a kiszerelésen feltüntetett QR-kód leolvasásával megjelenő információk nem a jogszabályokban meghatározott módon kerültek feltüntetésre, egy termék esetében pedig az alkohol- és energiatartalomra vonatkozó értékek nem egyeztek a palackon szereplő adatokkal.
A hatósági felügyelők figyelmeztették az érintett termékek gyártóit és jogsértő jelölés miatt eljárást indítottak mind az öt esetben.
A teszt eredményei alapján a vizsgált pezsgők biztonsággal fogyaszthatóak, persze, csak mértékkel! 😊
Kíváncsi, mely rozé pezsgők kerültek a dobogóra? Kattintson!
Kapcsolódó tartalmaink
DOBOGÓ
Kíváncsi, mely termékek
kerültek fel a dobogóra? Kattintson!
– Palackban erjesztett rozé pezsgő
– Tartályban erjesztett rozé pezsgő
ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
A részletes eredményeket
bemutató táblázatot
itt letöltheti!
KEDVELTSÉGI VIZSGÁLAT
Itt megtudhatja, milyen
szempontok szerint pontozták
a termékeket.




