Image default

Sörök a minőség tükrében

Maláta, komló, élesztő és víz. Több száz sörmárka létezik a világon, de szinte mindegyiknek ugyanez a négy elem az alapanyaga. Sokan az alkoholtartalomból következtetnek egy sör minőségére, ez azonban téves megítélés. De akkor pontosan milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy sörnek, hogy minőségi jelzőt kaphasson?

Magyar Élelmiszerkönyv definíciója szerint, a sör „malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital”.

Szintén az élelmiszerkönyvben olvashatjuk, hogy „a termék előállítója „minőségi” jelzővel illetheti azt a terméket, amelynek eredeti extrakttartalma legalább 11%”. Az eredeti extrakttartalom, amit sokan Balling-foknak neveznek, a felhasznált maláta mennyiségéről árulkodik.

Mi vásárlóként a sör címkéjén nem fogjuk megtalálni az eredeti extrakttartalmat, mivel azt csak az adott termék gyártmánylapján kötelező feltüntetni. Ugyan vannak gyártók, akik ennek ellenére szerepeltetik az adott sör Balling-fokát. Ennek hiányában viszont csupán a termék előállítójával szembeni bizalomra hagyatkozhatunk, hogy ha ő minőségi jelzővel illeti termékét, az valóban meg is felel a valóságnak.

Ez is érdekelheti

Akár szerepel a minőségi szó a termék leíró nevében, akár nem, a pótanyagok használata megengedett. Jóllehet szabályozott módon, egészen pontosan a sörlé szárazanyag tartalmának legfeljebb 30%-a származhat pótanyagból. Vagyis attól még, hogy egy sör tartalmaz pótanyagot, nevezheti magát minőséginek. Az egyetlen szabályozott feltétel, hogy extrakttartalma érje el a 11%-ot.

Természetesen egyéb tényezők is befolyásolják egy sör minőségét. Sokat számít a felhasznált maláta mennyisége, a komlózás és – nem utolsó sorban – a gyártástechnológia is.

Ahogyan minden élelmiszer, úgy természetesen a sör esetében sem a pótanyagok határozzák meg egy termék minőségét. A felhasznált alapanyagok minősége és különbözősége alapvető befolyásoló tényező, ahogyan az alkalmazott gyártástechnológiai folyamatok  eltérései is okozhatnak sör és sör között különbséget.

Érdekel a sörgyártás folyamata?
Korábbi cikkünkben mindent megtudhatsz róla!

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk