A konyha egyik alapeszköze a vágódeszka. Mindig kéznél van, hiszen a főzés minden fázisában szükségünk van rá. Lehet kicsi, nagy, vékony, vastag, szögletes vagy kerek, falra akasztható, faragott vagy egyszerű, aprítunk rajta: húst, zöldségeket, tojást, kenyérféléket, süteményeket, fűszereket. De melyik a jobb?
A közvélemény kutatásnak az ötletét egy hír adta, miszerint a fa vágódeszka természetesebb, higiénikusabb társainál. A Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai bizonyították, hogy a fa vágódeszkáról az ételmérgezést okozó baktériumok 99,9%-át eltűnt, szemben a műanyaggal, amelyen a szalmonella, lisztéria, és E.coli baktériumok nagyszerűen érzik magukat. A kutatók akkor tették ezt a felfedezést, amikor annak módját keresték, hogyan lehet a fa vágódeszkát a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni – ám azt találták, hogy míg a mosatlan, éjszakára kint hagyott műanyag deszkán a baktériumszám növekedett, addig a fán gyakorlatilag a nullához közelített.
A FERTŐTLENÍTŐ (BAKTERICID) HATÁS EZÁLTAL NEM LETT BIZONYÍTVA, MINDENESETRE ÉRDEKES MEGFIGYELÉS.
Megállapítások:
Típus | Előnyök | Hátrányok |
Fa | higiénikusabbak | nehezebbek, több helyet foglalnak |
Műanyag | különböző színben és stílusban kaphatóak, mosogatógépben is tisztíthatóak, könnyűek | karcolódnak, gyorsan kopnak |
Üveg | könnyen tisztíthatóak | csorbíthatják a kést és balesetveszélyesek, könnyen törinek, szilánkokat eredményezhetnek használat közben |
Ez is érdekelheti
Tippek:
- Minden ételféléhez külön vágódeszkánk legyen, de minimum kettő: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak, ezáltal kerüljük el a fertőzést és a húsfélék okozta betegségeket.
- Tárolásnál ne érjenek egymáshoz a különböző vágódeszkák.
- A már sérült, repedéses felületű vágódeszkát, vágólapot ne használjuk tovább, cseréljük le sima felületűre.
Tisztítás:
- Fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne tegyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik. Úgy állítsuk, hogy lefolyjon róla a víz és gyorsan megszáradjon pl. függőlegesen, ne vízszintesen, mert inkább beszívódik a víz, mint elpárolog a felületéről. Természetes megoldás ha sóval és citromlével dörzsöljük át a felületet, lehetséges lecsiszolni és olajjal kezelni a felületet.
- Műanyag- és üveg vágódeszkát mosogatógépben is tisztíthatunk, fertőtlenítő szereket is alkalmazhatunk, de itt is a természetesség legyen az első: használhatunk ecetet, vagy szódabikarbónás vizet, ezen művelet után mosogatni mindenképp szüksége.
- Érdemes nagyméretű vágódeszkát használni, hogy több aprítandó férjen el rajta, gyorsan és folyamatosan tudjunk dolgozni. Valamint a nagyobb felületű deszkák nem csúszkálnak, így biztonságosabb vágni rajtuk