Magyar kajszi, Bergeron sárgabarack és ceglédi óriás - hogy mi a közös bennük? A barackpálinka készítéséhez legtöbbször felhasznált barackfajták közé tartoznak. Ha kíváncsi, hogy mely barackfajták a barackpálinkák legkiválóbb, leggyakoribb alapanyagai és melyek a jellemzőik, olvasson tovább!
Magyar kajszi
Az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. Lombfakadás előtt, kora tavasszal virágzik. Termését a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli. Közepes méretű gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított. Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, lédús, finom rostú magvaváló, igen finom.
Gönc kajszi
Öntermékenyülő sárgabarack, jó pollenadó. Gyümölcse közép-nagy, valamivel nagyobb gyümölcsű, mint a magyar kajszi. Héja élénk narancssárga, a napos oldalon kárminpiros, élénkpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, éretten lédús és puha, íze lédús savas-zamatos, talán a legkiválóbb zamatú kajszibarack.
Bergeron sárgabarack
Véletlen magonc, klasszikus francia barackfajta. A magyar kajszi után érik 12 nappal. Gyümölcse valamivel kisebb mint a magyar kajszié, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga, a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű, közepesen lédús, édes alacsony savtartalmú. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt.
Pannónia kajszibarack
4-7 nappal a magyar kajszit követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas. Közepes méretű gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki. Húsa narancssárga, finoman rostos, lédús, savasabb, mint a magyar kajszi, ízletes.
Mandula kajszi
8 nappal a magyar kajszi után érik. Nagy gyümölcse erősen megnyúlt, oldalról lapított, mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, olvadó, aromás ízű, ízletes.
Ceglédi Piroska kajszibarack
Közép-nagy, gömbölyű gyümölcsű, narancssárga, pirossal mosott színű, fénylő héjú, kemény húsú, zamatos, magbele édes, magja kicsi, kiváló beltartalmi tulajdonságú.
Ceglédi bíbor kajszi
A magyar kajszival együtt, vagy 1-2 nappal korábban érik, július közepén. Friss fogyasztásra és befőtt készítésére is kiváló fajta. Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Héja narancssárga bíborpirossal bemosott. Húsa sötétebb narancssárga, rostos, bő levű, magvaváló, ízletes, kellemesen édes-savas.
Ceglédi arany kajszi
A mandula kajszival egy időben, 5-8 nappal a magyar kajszi után érik. Gyümölcse gömbölyű, közepes-nagy méretű. Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd, kemény, jellegzetes kajszi ízű.
Ceglédi óriás
Gyümölcsének mérete nagy, a hagyományos technológiával nevelve 50-70 gramm. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 grammot is elérheti. Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes, édes-savas, de nem olyan aromadús mint a magyar kajszi. Magja édes.