Image default

Barackpálinkák a pohárban

Ha van olyan alkoholos ital, amit a magyar emberek magukénak éreznek, akkor az kétségkívül a pálinka. Szóval teszteredményes pálinkás jó reggelt (már annak, aki reggel olvas minket)! 23 barackpálinkát vizsgáltunk, már meg is vannak az eredmények: jó hír, hogy a pálinkákat biztonsággal fogyaszthatjuk, két terméket azonban ki kellett vonni a forgalomból.

Talán sokan emlékeznek rá, hogy korábban végeztünk már Szupermenta tesztet a szilvapálinkák termékcsoportjában. Mostani vizsgálatunkban a barackpálinkák kerültek sorra, mégpedig azért, mert a barack az egyik legnépszerűbb alapanyag, amiből pálinka készülhet. Természetesen sok pálinkakedvelőnek már megvan a kedvence, és tudatosan indul el vásárolni, biztosan akadnak azonban kevésbé szakavatott vásárlók, akiket könnyen zavarba ejthet a tény, hogy számos különböző márka sorakozik a boltok polcain. Kiszerelésüket tekintve a 0,2 literestől egészen az 1 literes változatokig terjed a termékskála, melyek alkoholtartalma 37,5- 41% (V/V) között mozog.

Milyen barack kerül a pálinkás üvegbe? Kattintson!

Tudta?

A pálinka valójában gyümölcspárlat, melynek lehetséges alapanyagait, elkészítési módját és minőségi követelményeit uniós rendelet szabályozza. Ennek értelmében a gyümölcspárlat olyan szeszes ital, amelyet kizárólag húsos, magozott vagy mag nélküli gyümölcsök, vagy ezek mustjának, valamint bogyótermések vagy zöldségek alkoholos erjesztésével vagy lepárlásával nyernek. További feltétel, hogy a párlatban a párolt alapanyagok aromája és íze megmaradjon, alkoholtartalma pedig 86%(V/V)-nál kisebb legyen.

A pálinkatörvényről itt olvashat!

 

Laboratóriumi vizsgálatok
 • Tényleges alkoholtartalom
 • Metanol
 • Illóanyag-tartalom (illósavak nélkül)
 • Etilacetát
 • Etil-karbamát
 • Összes cián-hidrogén tartalom
 • Acetaldehid
 • Allil-alkohol
 • Propanol
 • 2-butanol
 • 2-metil-1-propanol
 • n-Butanol
 • 2-metil-butanol
 • 3-metil-butanol
 • Acetál
barackpálinka
Alkohol az alkoholban

A tényleges alkoholtartalom vagy más néven etilalkohol-tartalom, a termékben jelenlévő tiszta alkohol térfogatának aránya a termék teljes térfogatához viszonyítva. A szeszes italok, így természetesen a barackpálinkák esetében is az etilalkohol-tartalom az egyik legfontosabb termékkomponens.

Tudta?

Amennyiben a pálinka termék tényleges alkoholtartalma nem éri el a szeszes ital rendeletben, mint termékspecifikus jogszabályban előírt 37,5 térfogatszázalékot – figyelembe véve a laboratóriumi mérési bizonytalanságot –, úgy a termék nem nevezhető gyümölcspárlatnak, törkölypárlatnak vagy gyümölcstörkölypárlatnak, így pálinkának sem.

Jó hír, hogy minden általunk tesztelt pálinka tényleges alkoholtartalma megfelelt az előírásoknak!

Ez az alattomos metanol…

A metanol (metil-alkohol, faszesz) vizsgálata a pálinkák esetében különösen fontos, laboratóriumi szakembereink figyelmét nyilván ez sem kerülhette el. A metil-alkohol lebomlása során egy mérgező vegyület, formaldehid keletkezik, amely – a mennyiségétől függően – súlyosabb egészségügyi panaszokat is okozhat. Különös veszélye, hogy nincsenek megkülönböztető érzékszervi jellemzői, vagyis a szeszesital fogyasztásakor nem érzékeljük a jelenlétét, alattomosan fejti ki kártékony hatásait.

Megnyugtató, hogy a teszten vizsgált termékek mindegyike e szempontból is megfelelt az előírásoknak. Nincs ok az aggodalomra!

Jó társ a tesztelésben az illóanyag-tartalom

Az illóanyag-tartalom lényegében az etil-alkoholon és metanolon kívüli többi illékony anyag összmennyisége a pálinkában.

Mit árul el az illóanyag-tartalom?

Például segít kiszűrni a hamis termékeket. A gyümölcsből, erjedéssel készült italokban ugyanis – az erjedési magasabb rendű alkoholok koncentrációja miatt – magasabb az illóanyag-tartalom, mint azoknál, amelyek egyéb mezőgazdasági eredetű (pl. gabona, burgonya) alkoholok felhasználásával készülnek. Ha tehát egy terméknél alapkövetelmény, hogy gyümölcs lepárlásával készüljön, akkor ez a paraméter elárulja, ha mást is kevertek hozzá.

Terméktesztünk további eredményei

Örömteli eredmény, hogy a pálinkák illóanyag-tartalmával kapcsolatban is mindent rendben találtak a szakembereink!

Kíváncsi mit miért vizsgáltunk? Cikkünkben további komponensek eredményeiről olvashat! 
Hatósági vizsgálatok

Ahogyan minden termékteszt alkalmával, úgy most is vizsgáltuk a termékek minőségi mutatóit is. A termékek gyártmánylapján feltüntetett információknak ugyanis minden esetben összhangban kell lenniük a termék jelölésén feltüntetett adatokkal, valamint azok összetételével.

Két termék esetében a tényleges alkoholtartalom laboratóriumi vizsgálatának eredménye eltért a jelölésen szereplőtől, ezenkívül a gyártmánylapok hitelesítésével, valamint pontosságával kapcsolatban is előfordultak hiányosságok. Szakembereink azonnal intézkedtek, kivonták a forgalomból a termékeket.

 

Közülük az egyik, már alkoholtartalom szempontjából is problémás terméknél a címkén szereplő önkéntes megkülönböztető jelölést nem indokolták megfelelően a termék gyártmánylapján.

 

További két esetben a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt, a hatósági felügyelőink figyelmeztetésben részesítették és a jogsértés megszüntetésére kötelezték a gyártót.

Tudta?

A gyártmánylap, az élelmiszer-előállító által vezetett, a feldolgozott élelmiszer, élelmiszer-biztonsági, minőségi jellemzőire vonatkozó nyilvántartás.

Egy termék esetében a prémium minőségre utaló jelölés bár feltüntetésre került, ennek jogos használatát a gyártmánylapon nem indokolták. Szakembereink értesítették a termék gyártóját a hiányosságról, valamint kérték annak pótlását.

Nyomoztak a hatósági felügyelők

Fontos szempont volt a nyomonkövethetőség ellenőrzése is. A nyomonkövetési rendszer megfelelő biztosítása érdekében mindenképpen szükséges az előállítás megkezdésétől a vásárlókhoz történő eljutásig az adott pálinkatermék pontos dokumentálása. Ez a folyamat magában foglal minden egyes lépést az alapanyag beszerzésétől, a technológiai eljárásokon keresztül, a késztermék előállításáig.

A szakemberek két termék esetében tapasztaltak nyomonkövetési hiányosságot, emiatt az érintett kereskedelmi üzletláncokkal szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki.

Összegezve, hét barackpálinka tért el kisebb-nagyobb mértékben a termékkörre vonatkozó előírásoktól. Két terméket minőségi és jelölési hibák, továbbá egyéb gyártmánylappal kapcsolatos hiányosságok miatt kivontak a forgalomból a hatósági felügyelőink, szankcionálták a termékek gyártóját, valamint kötelezték őket azok forgalomból történő visszagyűjtésére. Két, forgalmazásban érintett kereskedelmi üzletlánc nyomonkövetési hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságban részesült, együttesen 100 000 forint értékben. A problémás termékek gyártói a hatóságunkkal együttműködőek voltak. További két termék gyártóját a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt hivatalunk figyelmeztetésben részesítette, és a jogsértés megszüntetésére kötelezte. Egy esetben pedig kisebb jelöléssel összefüggő hiányosság megszüntetésére hívták fel a felelős gyártó figyelmét a szakembereink.

Szupermenta-tipp
 • A tesztelt termékek nagy részre 40% (V/V) alkoholtartalmú volt, de találkoztunk ennél alacsonyabb alkoholtartalmú termékkel is. Személyes ízlésünk kielégítése és a csalódás elkerülése érdekében mindig érdemes elolvasni a jelölésen szereplő alkoholtartalmat.
 • Szeszes italok esetében mindig törekedjünk a mértékletességre! „Jóból is megárt a sok”, szokták mondani.
Kíváncsi mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk