Karácsony közeledtével egyre fontosabb kérdés lehet, hogy milyen szaloncukor kerüljön a kosarunkba. A Szupermentán a kókuszos ízű lett a befutó. Vajon biztonságosak? A gyorstesztből ez is kiderül! Máris mutatjuk az eredményeket!
Fókuszban a kókuszos szaloncukor
A kínálat felmérését követően összesen 19 kókuszos szaloncukor került a kosarunkba, melyek közül 4 édesítőszerrel készült. A tesztelt édességek között dobozos, zacskós, valamint lédig termékek is szerepeltek. Fajtájukat tekintve 15 mártott és 4 töltött szaloncukor is bekerült a tesztbe. Hat szaloncukor tejcsokoládé, kilenc étcsokoládé, négy pedig kakaós (ét)bevonómasszás bevonatú volt.
Lássuk a részleteket és az eredményeket!
Laboratóriumi vizsgálatok:
- mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella, E. coli)
- allergének (dió, tejfehérje, glutén)
- transzzsírsavtartalom
- szemszám
- bevonatarány
- cukortartalom
- édesítőszertartalom
Mikrobiológiai vizsgálatok
Az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok részeként ellenőriztük a Salmonella és az E. coli baktérium esetleges jelenlétét.
Megnyugtató eredmény született, ugyanis a laboratóriumi mérések szerint minden termék megfelelt az előírásnak.
Allergének ellenőrzése
Szúrópróbaszerűen ellenőriztük a különböző allergének esetleges jelenlétét azokban a termékekben, melyek jelölésén nem szerepelt allergén anyag jelenlétére utalás. A kókuszos szaloncukrok esetében dió, tejfehérje és glutén allergénekre vonatkozó vizsgálatokat végeztünk.
A vizsgálatok ebben az esetben is megnyugtató eredménnyel zárultak, ugyanis egyik esetben sem merült fel kifogás az allergéntartalmat illetően.
Transzzsírsavtartalom ellenőrzése
A transzzsírsavak olyan anyagok, amelyeknek az egészségre gyakorolt káros hatása ismert, ezért a régóta alkalmazott hazai előírás után már uniós rendeletben is szabályozott a mennyisége.
Egyik vizsgált termékben sem haladta meg a mért transzzsírsavtartalom a legfeljebb 2 grammot 100 gramm zsírra vonatkoztatva.
Cukor- és édesítőszertartalom
A tesztben résztvevő 15 cukorral készült szaloncukor cukortartalma 31,0-66,2 tömegszázalék között mozgott.
Négy szaloncukor édesítőszerrel, a jelölésük szerint szorbitol, eritritol, szteviol-glikozidok és/vagy maltitol felhasználásával készült, melyet a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítettek.
Szemszám
A Magyar Élelmiszerkönyv a minőségi követelmények között valamennyi szaloncukorra vonatkoztatva meghatározza, hogy 1 kg termékben legalább 70 szem legyen.
A tesztelt szaloncukrok mindegyike megfelelt az előírásnak.
Bevonatarány
A szaloncukrok esetében fontos kérdés, hogy milyen a töltelék és a bevonat aránya. Épp ezért a szakemberek ellenőrizték, hogy megfelelnek-e az előírásoknak.
Tudta?
Mártott szaloncukor: korpusza ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával bevont. A bevonat aránya legalább 20%.
Töltött (formázott) szaloncukor: külső része ét-, tej-, fehércsokoládé vagy bevonómassza. A burok aránya a termék összes tömegének legalább 25%-a.
A vizsgálatok alapján a szakértők rendben találták a szaloncukrok bevonatarányát.
Hatósági jelölés- és dokumentum-ellenőrzés ezúttal nem történt, de a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján a szakemberek minden vizsgálati eredményt rendben találtak.
Szupermenta-tipp
A boltok polcain különböző kókuszos szaloncukrokkal találkozhatunk, ezért érdemes vásárláskor alaposan elolvasni a jelölésen feltüntetett információkat, hogy a számunkra legmegfelelőbb karácsonyi édességet válasszuk.
Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra? Kattintson!
Kapcsolódó tartalmaink
ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
A részletes eredményeket
bemutató táblázatot
itt letöltheti!
KEDVELTSÉGI VIZSGÁLAT
Itt megtudhatja, milyen
szempontok szerint pontozták
a termékeket.