Az alma, fahéj és sütőtök keveredő illata már betölti a konyhát – az ősz végre megérkezett. Mi lenne, ha egy új szereplő, a grillsajt is belépne a színre? Krémes falatok, roppanós sajt és őszi ízkavalkád – mutatjuk, hogyan készül az évszak legfinomabb kombinációja.
A grillsajt egy meglepően sokoldalú alapanyag, ami tökéletesen illik az őszi konyha hangulatához is. Gombával és édesburgonyával különösen melengető, fügével, sült almával és fahéjjal kellemesen édes, míg a chili, méz és körte párosításával pikáns, mégis harmonikus. Legyen szó frissítő salátáról, ízes lepényről vagy édes meglepetésről – a grillsajt minden változatban kicsit más arcát mutatja az ősznek.
Hogyan találkozik a sütőtök, dió, zsálya, fokhagyma és a grillsajt egy mennyei, melengető fogásban? Mutatjuk az ősz egyik legfinomabb arcát!
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- só
- olívaolaj
- 1 db tojás
- 30 dkg liszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 5-6 friss zsályalevél
- egy csipet frissen reszelt szerecsendió
- 10 dkg grillsajt
- 5 dkg pirított dió
Elkészítés:
- A sütőtök elkészítése: A sütőtököt feldaraboljuk, sóval és borssal megszórjuk, majd kevés olívaolajjal meglocsolva 200°C-on puhára sütjük kb. 30 perc alatt. A kihűlt tökről eltávolítjuk a héját, a húsát pedig pépesítjük.
- A tészta elkészítése: A sütőtökpüréhez hozzáadjuk a tojást, egy kevés sót, majd fokozatosan a lisztet is, amíg formázható, de lágy tésztát kapunk. A kész tésztát fél óráig letakarva pihentetjük.
- A tésztából lisztezett felületen kb. 2 cm széles, jó hosszú hengereket sodrunk. Ezeket késsel 2 cm-es darabokra vágjuk és tenyérrel nudlivá sodorjuk. Forrásban lévő sós vízben addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére, majd leszűrjük.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zsályaleveleket. Közepes lángon pirítjuk, amíg a vaj enyhén habosodni kezd és a zsálya illata felszabadul. Ekkor hozzáadunk egy csipet szerecsendiót, majd a leszűrt nudlikat. Aranybarnára pirítjuk őket a fűszeres vajban.
- A grillsajtot serpenyőben megpirítjuk, majd apró kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk.
- Tálalás: A nudlit a tányérra halmozzuk, rászórjuk a grillsajtot és a durvára tört diót. Végül meglocsoljuk egy kevés illatos zsályás-fokhagymás vajjal a tetején.
+ Tipp: Ízlés szerint chilipehellyel vagy chiliolajjal is ízesíthetjük.




