A kókuszos szaloncukrok laboratóriumi ellenőrzése mellett a másik fő pont a kedveltségi vizsgálat volt. Kíváncsi, mely termékek kerülhettek a dobogóra? Cikkünkből kiderül!
A Szupermenta kedveltségi teszt célja az, hogy a termékeket vizsgálva és ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih laboratóriumi vizsgálatait.
Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, hiszen így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben, amelynek köszönhetően átfogóbb, több szempontot is figyelembe vevő képet kaphatunk.
Vásárlói szempontokra fókuszálva a résztvevők ezúttal 19 kókuszos szaloncukrot kóstolhattak.
A termékek értékelése most is „vakkóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarta.
A résztvevők 4 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a szaloncukrokat:
- A külső megjelenést, színt tekintve lényeges, hogy a bevonat a jellegének megfelelő színű, összefüggő és hézagmentes legyen. Az alakja akkor megfelelő, ha jellegzetes (ovális, téglatest lekerekített élekkel), teljes alakú és ép. A töltelék színének pedig a kókuszra jellemző fehéres vagy halványsárgás színűnek kell lennie.
- A töltelék és a bevonat illata legyen harmonikus és a termékre jellemző, édeskés, kókuszos illatú. Nem megfelelő, ha az egyik összetevő illata elnyomja a másikét. Összhatásában harmonikus illatúnak és teljes élvezeti értékűnek, idegen és mellékszagtól mentesnek kell lennie.
- A szaloncukor állaga akkor megfelelő, ha a bevonat a töltelékhez jól tapad, megfelelően kemény, harapáskor roppan, könnyen át lehet harapni és a szájban megfelelően olvad. A tölteléknek masszaszerűnek kell lennie, az összetevők jól elkeveredettek, kissé krémes és jól összeállt, és harapáskor sem esik szét. A termék akkor jó, ha jól harapható, rágás során jól összeáll, könnyen nyelhető.
- A töltelék és a bevonat ízének harmonikusnak és a termékre jellemző csokis, kókuszos ízűnek kell lennie. Egyik összetevő íze sem nyomhatja el a másikét. Fontos, hogy megfelelően ízesített, édesített legyen. Édesítőszer tartalmú termékek esetén az édesítőszer jellegzetes íze nem lehet tolakodó, a nyálkahártyát nem irritálhatja. Összhatásában legyen harmonikus ízű és teljes élvezeti értékű, idegen és mellékíztől mentes.
A kedveltségi vizsgálat eredményei
A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a szaloncukrok íze volt.
A kókuszos szaloncukor termékek rangsorát tekintve a dobogó legfelső fokára a „Sparban kapható Dolcetta kókuszos szaloncukor, étcsokoládéval 22% mártott, lédig” került, második helyen a „Favorina Kókuszos szaloncukor tejcsokoládéba mártva, 350 g” végzett, míg harmadik helyet a „Lissé Szaloncukor kókuszos tejcsokoládéval mártott, 300 g” érdemelte ki. (Javítva.)