Image default

Az ötlettől az eredmények megjelenéséig

Idén novemberben ünnepeljük a Szupermenta harmadik születésnapját. Sokan kérdezték már, pontosan hogyan zajlik egy termékteszt. Most bemutatjuk, milyen részekből tevődik össze a Szupermenta, a Nébih termékteszt programja. – VIDEÓ!

Ez is érdekelheti

Projektindítás

Szakértő kollégák bevonásával tervezzük, hogy egy adott évben milyen termékköröket vizsgáljunk. Fontos, hogy olyan legyen, ami népszerű, szezonális, szakmailag is érdekes, ráadásul össze is hasonlítható!

Polcfelmérés

Ha eldőlt, melyik a vizsgálandó termékcsoport, jöhet a polcfelmérés! Ez a lépés az adott termékcsoport feltérképezése a nagyobb magyarországi üzletekben, áruházakban. A cél, hogy átfogó képet kapjunk a legtöbb vásárló számára elérhető kínálatról.

Induló megbeszélés

Az induló megbeszélésen szakértői döntések alapján kiválasztjuk a laboratóriumi vizsgálatok típusát és irányát, figyelembe véve – többek között – a termék jellegét és a felmerülő kockázati tényezőket. Az induló megbeszélés végére már azt is tudjuk, pontosan hány terméket vizsgálunk majd.

Mintavétel

A terméklistával indulunk útnak a hatósági mintavételre, és beszerezzük a vizsgálandó termékeket, azaz hatósági mintát veszünk.

Laboratóriumi, hatósági és érzékszervi vizsgálat

A hatósági mintákat eljuttatjuk a NÉBIH nemzeti referencialaboratóriumaiba, ahol a termékeket biztonsági és minőségi szempontok mentén egyaránt vizsgáljuk. A mikrobiológiai és analitikai mérések száma egy-egy termékteszt során elérheti akár a háromezret is. A legtöbb esetben érzékszervi vizsgálaton is átesnek a termékek, amelyeket szigorú szabványok szerint végzünk.

A laborvizsgálatokkal párhuzamosan hatósági szempontból is vizsgáljuk a termékeket. Azaz például, hogy megfelelőek-e az előírt termékjelölések, szerepelnek-e a csomagoláson a szükséges információk. Termékcsoporttól függően a termelési és gyártási technológiát, az alapanyagot, a higiéniás körülményeket is ellenőrizzük.

Kedveltségi vizsgálat

A népszerű kedveltségi vizsgálaton szakmai és laikus kóstolókból álló csapat pontozza a termékeket különböző vásárlói szempontok szerint. Fontos, hogy minél több ízlés és vélemény megjelenjen a bírálatban.

Eredmények bemutatása

A sok vizsgálat, ellenőrzés és teszt eredményeit egy nagy táblázatban rögzítjük, aminek végén kiderül, mely termékek végeztek az élen. Olvasóinkat honlapunkon, a szupermenta.hu weboldalon, összefoglaló cikk formájában tájékoztatjuk az eredményekről.

 

szupermenta

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk