A boros és gasztronómiai világ feltörekvő sztárja a rozé pezsgő. Az elegáns, de játékos, gyümölcsös-citrusos ízjegyű ital egyre népszerűbb, de mennyit is tudunk róla valójában? A következő öt pontban lerántjuk a leplet a leggyakoribb tévhitekről és megosztunk néhány érdekességet is.
1. Történelmi kortyok: rozé champagne a Napkirály poharából
A pezsgő története visszanyúlik egészen XIV. Lajos koráig. A francia udvar akkoriban “taché” -nak nevezett itala nem ínyencségnek számított, épp ellenkezőleg. A világos, rózsaszín színét a szakértelem hiányával asszociálták, innen kapta a piszkos/foltos pezsgő megnevezést is. Közel 50 évvel a király halála után, a Ruinart pezsgőházban készült csak el az első olyan rozé pezsgő, ami gúnynevek helyett az emberek tetszését nyerte el.
2. A rozé pezsgő mint kevert ital?
A hiedelmekkel ellentétben a rozé pezsgő többsége nem egyszerű “fehér + vörös” koktél, hanem tudatos borászati technológia eredménye. A klasszikus eljárás, úgynevezett maceráció, során a kékszőlő héjának áztatásával érik el a kívánt rózsaszínes árnyalatot, miközben megőrzik a bor tiszta, jellegzetes aromáit. Bár léteznek keverékből készített rozék is, a pezsgő szín és ízvilága elsősorban a szőlőfajták és az erjesztés módjának köszönhető.
3. Rózsaszín, tehát női ital?
Évtizedek óta a rozé marketingje elsősorban a színére épít. Kampányai gyakran kifejezetten kellemes virágos és nőies hangulatúak, ugyanakkor a pezsgő komplexitása jóval túlmutat a rózsaszín árnyalaton. A rozé lehet száraz, testes, savas vagy gyümölcsös, akár csak fehér és vörös társai. A rózsaszín pohárban tehát mindenki megtalálhatja a kedvencét, nem kizárólag a nők. Ahogy Oscar Wilde is megfogalmazta: „Csak egy fantáziátlan férfi képtelen egyetlen okot sem találni arra, hogy champagne-t igyon.”
4. Száraz vagy édes? A rozé 100 arca
A rozé pezsgő varázsa a sokszínűségében rejlik. A tévhitekkel ellentétben nem csak esztétikai élményt nyújt, hanem ízvilágban is változatos. A száraz rozé pezsgők friss, élénk ízvilágukkal emelkednek ki, míg az édes változatok gazdag gyümölcsössége és lágy textúrája vonzza a fogyasztókat. A különböző stílusok lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő rozé pezsgőt, legyen szó ünnepi alkalomról vagy hétköznapi kényeztetésről.
5. Az ételpárosítások koronázatlan királya
Bár a pezsgőt gyakran az ünnepléssel és koccintással azonosítják, ám valójában ennél sokoldalúbb ital. Finom savassága és üdítő buborékjai miatt kiválóan illik különféle ételekhez, a tenger gyümölcseitől kezdve egészen a desszertekig. A rozé pezsgő karaktere remekül frissíti az ízlelőbimbókat olyan ételek után, mint a sült sertéshús, a füstölt húsok vagy a tenger gyümölcsei. Ugyanakkor desszertekhez is kiválóan illik: egy selymes csokoládémousse-hoz vagy egy ropogós mogyorószelethez például tökéletes választás.
Minden korty rozé egy apró ünnep: legyen az egy csendes vacsora vagy egy nagy társasági pillanat.
Forrás: Napjus, A.: First Rozé Champagne? Older Than You Think, 2014.; https://www.boraszportal.hu




