Image default

Pezsgő december

Szupermenta csapatunk a 2015-ös év zárásaként az ünnepi időszak nagy kedvencét, a pezsgőket tesztelte. A Karácsonyt megelőző ünnepvárástól egészen az Újév első napjáig végig kísér bennünket ez az ital, legyen szó akár év végi ünnepségről akár egy meghitt családi pillanatról. A pezsgő esetében is elengedhetetlen, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek legyenek a termékek, így ismét számos vizsgálatot végeztünk. Kóstolóink rangsora pedig talán segítséget nyújt majd a szilveszteri koccintáshoz leginkább megfelelő termék kiválasztásához.

Decemberi terméktesztünk során a hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 l kiszerelésű pezsgőket ellenőriztük. A pezsgő az egyik legnépszerűbb ünnepi ital, sokak számára mégis nehézkes feladat kiválasztani a pezsgős üvegek tucatjai közül az alkalomnak leginkább megfelelőt.

A széles piaci kínálatból, a fogyasztási szempontoknak megfelelően, szúrópróba szerűen 30 terméket választottunk ki,15 hazai és 15 külföldi előállítású italt teszteltünk. Vizsgálataink során a 4-30 g/l összes cukortartalom közötti termékeket ellenőriztünk, melyek a brut natureextra brut, brutextra dry illetve a sec kategóriába tartoztak.

A pezsgő különböző változatairól sok érdekességet megtudhatnak korábbi cikkünkből.

Ez is érdekelheti

Analitikai szempontból – többek közt – vizsgáltuk a megmintázott tételek sűrűségét, tényleges- és összes alkoholtartalmát, hamu- és cukortartalmát, valamint ólom-, réz- és vastartalmát, ochratoxin és növényvédőszer-maradék tartalmát. A nyomást is vizsgáltuk 20°C-on. A forgalomba került tételek címke jelölését is ellenőriztük.

Ha kíváncsi, mi mindent vizsgáltak még a hivatal szakemberei, elolvashatja korábbi cikkünkben.

Jó hír, hogy a pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak. A vizsgált 30 ital közül 17 estben találtunk apróbb jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítették szakembereink.

A fogyasztói kedveltségi teszt természetesen ezúttal sem maradhatott el, ahol laikus és szakértő kóstolók egyaránt vizsgálták a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is.

pezsgő

pezsgő

Kóstolóink rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését.

Második helyezett lett a Törley Casino Sec és a spanyol Freixenet Cordon Negro  Brut-Cava. Harmadikként zárt a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut Treviso – DOC.

Részletes adatokat és eredményeket IDE kattintva olvashatnak.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk