Napjainkban egyre több helyen találkozhatunk ételmentő zöldség-gyümölcs csomagokkal. Ezen termékek jellemzően kisebb szépséghibákkal rendelkeznek, azonban kedvező áruk miatt a fogyasztók széles körében népszerűek. Az élelmiszerboltok számára pedig lehetőséget nyújtanak a felesleges árukészlet vagy a már kevésbé tetszetős termékek értékesítésére. A fenntarthatósági és gazdasági előnyök mellett ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek is meg kell felelniük a különböző uniós és magyar élelmiszerbiztonsági szabályozásoknak. Lássuk, melyek ezek!
A zöldségek és gyümölcsök szabályozását az Európai Unióban alapvetően az 543/2011 EU rendelet tartalmazza. Ennek megfelelően minden esetben fel kell tüntetni a származási országot, valamint a csomagoló vagy forgalmazó nevét és címét a termékek nyomonkövethetősége érdekében. Ez az előírás vonatkozik az ételmentő csomagok jelölésére is. Termékkeverékek (például zöldségek és gyümölcsök keveréke) esetén, ha a növények több országból származnak, nem szükséges a származási országok teljes nevét feltüntetni, elegendő jelezni, hogy a termékek EU-n belüli és/vagy kívüli területről származnak (például „az EU-ból és az EU-n kívüli országokból származó gyümölcs- és zöldségfélék keveréke”).
A rendeletben bizonyos termékekre úgynevezett termékspecifikus forgalmazási előírásokat határoztak meg. Ide tartozik alma; citrusfélék; kivi; fejes saláta, fodros endíviasaláta és széles levelű endíviasaláta; őszibarack és nektarin; körte; szamóca; étkezési paprika; csemegeszőlő vagy a paradicsom.
Ezen zöldségek és gyümölcsök osztályozása kötelező (I. osztály, II. osztály, illetve bizonyos esetekben a legmagasabb minőségű „Extra” osztály), továbbá meg kell felelniük a termékspecifikus minimumkövetelményeknek.
Magyarországon a görögdinnye és az étkezési burgonya esetén is vannak előírt minőségi követelmények (82/2004 FVM rendelet; 34/2016 FM rendelet), továbbá a görögdinnye osztályozása is kötelező.
Azon zöldségeknek és gyümölcsöknek, amelyekre nem vonatkozik termékspecifikus szabályozás, az általános forgalmazási előírásoknak kell megfelelniük, azaz: épek, egészségesek, tiszták, kártevőtől mentesek, a nem természetes felületi nedvességtől mentesek, idegen szagtól, íztől mentesek, azonban a frissesség és feszesség kismértékű hiánya, valamint a biológiai folyamatokból adódó, csekély minőségcsökkenés megengedett. Ezen termékek osztályozása nem kötelező, a megfelelő jelölés ugyanakkor elvárt.
Az ételmentő csomagok tehát olyan zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazhatnak, melyek megfelelnek az általános vagy bizonyos esetekben a termékspecifikus forgalmazási előírásoknak. Az alma esetében például minimumkövetelmény, hogy legyen ép, egészséges, tiszta és kártevőktől, nagymérvű üvegesedéstől, nem természetes felületi nedvességtől mentes, valamint idegen szagtól és íztől is legyen mentes. A frissesség és feszesség kis mértékű hiánya elfogadható, valamint enyhe minőségromlás jelei is megjelenhetnek (az „Extra” osztályú almák kivételével). Az almának fejlettség és érettség szempontjából is alkalmasnak kell lennie a szállításra és az árukezelésre, hogy kielégítő állapotban érkezzen meg a rendeltetési helyére. A fenti minimumkövetelményeknek az almák minden osztályának meg kell felelnie. Jelölésnél fel kell tüntetni a csomagoló vagy forgalmazó nevét és címét, a származási országot, az alma fajtáját, valamint a kereskedelmi osztályt.
Forrás: 543/2011 EU rendelet; 82/2004 FVM rendelet; 34/2016 FM rendelet